in ,

Nem stadion – Ma már a minimálbér is magasabb, mint a 2010-es átlagfizetés

A minimálbér 2010 és 2022 között reálértéken duplájára nőtt – hívta fel a figyelmet György László államtitkár a Facebookon.

Miért fontos a minimálbér?

A minimálbér fontos szimbolikus és megélhetési kérdés, amelyhez mindenki hozzáteszi a magáét. A partnerségről és a közös teherviselésről szól, amelyben a munkavállalók, a vállalkozások és a kormány vállalnak érdekközösséget.

Miért ne becsüljük le a jövő évi minimálbér emelkedést?

1. A Money.co.uk  kormányzati részrehajlással nem vádolható oldal legfrissebb kutatásából kiderül, hogy hazánkban a harmadik legnagyobb minimálbér emelkedés ment végbe a világon az utóbbi évtizedben. Hazánkat csak Litvánia és Dél-Korea előzte meg. A 2022-es minimálbér emeléssel pedig immár 2. helyen állunk.
2. A minimálbér 2010 és 2022 között reálértéken duplájára nőtt, és magasabb mint a 2010-es átlagbér.
3. A minimálbér emelésével nem csak a munkavállalók nyernek, hanem az álláskeresők, a táppénzen levők és a kisgyermekes családok is. A minimálbér emelésével automatikusan nő a gyed, nagyszülői és diplomás gyed, a táppénz és az álláskeresési járadék is.

Magyarországon a jobboldali kormányoknak célja, hogy a munkájukból és tudásukból élők minden évben léphessenek egyet előre! Erről tanúskodnak az ábrán számok:
– 1994-1998 között, a Horn-kormány idején 13 százalékkal csökkent a minimálbér vásárlóereje,
– 1998-2002 között, az első Orbán-kormány idején 85 százalékkal nőtt.
– 2002-2010 között, a Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai baloldali kormányok idején 2,5 százalékkal csökkent,
– 2010-2022 között az Orbán Viktor vezette jobboldali kormány idején megduplázódik a minimálbér vásárlóereje!

 

 

Mire kell vigyázni a minimálbér emelésekor? Röviden: a munkahelyekre!

Nehéz időszak van mögöttünk. Megértem azokat, akik elégedetlenek a jelenlegi helyzettel: a válság szétzilálta a világkereskedelmet, az energiaárak nemzetközileg az egekbe szöktek és bár ennek közvetlen hatásaitól a rezsicsökkentésen keresztül megóvjuk a magyar családokat, a közvetett hatások hazánkba is begyűrűznek.

Ugyanakkor, a családok támogatása mellett a munkát adó, a kockázatvállalásukkal a hazáért rengeteget tevő vállalkozókra is gondolnunk kell. Ha ugyanis a minimálbér túl magas, akkor a vállalkozások bezárnak, ezzel pedig megszűnnek a munkahelyek, a családok pedig jövedelem nélkül maradnak. Ezért nem lenne okos dolog a minimálbért és a bérminimumot felelőtlenül emelni.

De mindent megteszünk annak érdekében, hogy legyen fedezete az emelésnek.

Mit tesz a kormány a béremelkedésért?

Járulékcsökkentés: A vállalkozók egyik érve a béremelés ellen, hogy akkor „duplán fizetnek”, hiszen a dolgozók után fizetett járulékok is nőnek. Annak érdekében, hogy segítsük a vállalkozásokat az emelkedő bérköltségek kigazdálkodásában, az elmúlt években jelentősen csökkentettük az adó és járulék terheket: míg 2009-ben 33,5 százalékos adóteherrel szembesültek a munkáltatók, addig 2022-re ez 13 százalék lesz, köszönhetően a jövő évi 4 százalékos szochó csökkentésnek. Számításaink szerint ez a csökkentés, illetve a helyi iparűzési adó 1 százalékban történő maximalizálása kompenzálja a vállalkozásokat. A jövő évi adócsökkentés összesen több mint 660 milliárd forintos éves megtakarítást jelent számukra, miközben a minmálbér és a garantált bérminimum emelése közvetlenül csak 350 milliárd forint teherrel jár! Ebből is látszik, hogy a minimálbér felett keresők bérének növekedéséhez is hozzájárulunk.

Az adócsökkentésen túl több olyan kormányzati akció is van, ami a vállalkozásokat a magasabb bérek kigazdálkodásában segíti.

Fejlesztés-támogatás: Csak a koronavírus-járvány alatt 1000 milliárd forint beruházástámogatási programot hirdettünk a hazai kkv-k számára, míg az újrainduláshoz további több mint 500 milliárdot adunk, hogy támogassuk a digitalizációt, automatizációt, a jövő technológiáinak beszerzését és az energiahatékonyságot. Több mint 4500 milliárd forint államilag támogatott, közel nulla százalékos hitel került a vállalkozásainkhoz az elmúlt másfél évben és a Széchenyi Kártya Program hitelei továbbra is korlátlanul állnak a fejlődni szándékozó vállalkozásaink rendelkezésére. Röviden minden olyan fejlesztést támogatunk, ami a bevételt és a profitot növeli és a hatékonyság növelésén keresztül a költségeket csökkenti, hogy aztán abból a dolgozóknak is jusson.

Képzéstámogatás: Nem elég gépeket venni, kellenek szakemberek, akik azokat működtetik. Azért alakítottuk át a szakképzés rendszerét, hoztuk közelebb az egyetemeket a piachoz és szánunk 100 milliárd forintot a vállalati képzésekre és új munkaerő felvételéhez kapcsolódó betanításra, hogy a munkavállalók még értékesebb munkát tudjanak végezni.

Vali: a megújult vállalkozásfejlesztési eszközrendszerben minden olyan vállalkozás, amely fejlődni szeretne, biztosan talál magának államilag támogatott lehetőséget! Ahhoz, hogy meg is találják a vállalkozók a testre szabott lehetőségeket, létrehoztuk a Valit, a vállalkozói információs portált, ahol három kattintásra minden személyre szabott lehetőség egy helyen megjelenik. Vagyis, aki vonatjegyet szeretne, forduljon Elvirához, akinek vállalkozói információra van szüksége, kérdezze Valit! (www.vali.hu)

A minimálbér felelős, mindhárom fél, a vállalkozások, a dolgozói érdekképviseletek és a kormány számára elfogadható növelése biztosítja, hogy mindenki tudjon évről évre egyet előre lépni.

 

 

– írja György László államtitkár.

 

 

Add tovább!

Vastag Tamás nekiment az álhírt közlő 444-nek! Ezt mondta Vastag

Mégsem lesz cukrászdánk Bécsben! Brüsszel és a baloldal évente mintegy 150 000 forintos klímaadót vetne ki a magyar családokra – Na, ebből nem kérünk!