in ,

Nem stadion – Letették az új magyar-szlovák határhíd alapkövét

A beruházás elősegíti a határmenti kapcsolatok fejlődését, emellett nagyban hozzájárul a térség gazdasági mutatóinak növekedéséhez.

Az Ipolydamásd-Chl’aba (Helemba) Ipoly-híd alapkövét Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter és Andrej Doležal, szlovák közlekedésügyi miniszter helyezte el pénteken délelőtt.

Ahogyan korábban lapunk megírta, a projekt beruházója a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő (NIF) Zrt. Az Ipoly-híd esetében a Colas Közlekedésépítő Zrt. a kivitelező, míg a magyar oldali útcsatlakozást a Colas Út Zrt. készíti el. A szlovák oldali útcsatlakozás kivitelezője a Colas Út Zrt. és a Colas Slovakia.

 

 

A magyar-szlovák együttműködés keretében valósul meg az Ipolydamásd – Chľaba (Helemba) közötti határhíd és csatlakozó utak építése. A beruházás elősegíti a határmenti kapcsolatok fejlődését, emellett nagyban hozzájárul a térség gazdasági mutatóinak növekedéséhez, a kiskereskedelmi tevékenység élénkítéséhez és a turizmus fellendüléséhez.

Az együttműködésnek köszönhetően javulhat a két ország közötti munkaerő mobilitása, továbbá a beruházás alappillérként szolgálhat a két V4 tagállam határon túli, bilaterális kapcsolatainak fejlesztésében.

 

 

 

A magyarországi Ipolydamásd és a szintén magyarlakta, de Szlovákiához tartozó Helemba közötti eredeti hidat 2000-ben az ár elvitte. Az átjáró műszaki paramétereiről még 2018-ban született meg a szlovák-magyar megállapodás.

 

(Kalácska Nóra, magyarepitok.hu)

 

 

Add tovább!

Akartok röhögni? Az év vicce: Vona (!) Gábor beszélgetett Kamu (!) Gerivel a nemzet (!) újraegyesítéséről

Nem kedvelik a melósok Jakabot: Jakab Péterékre majdnem rátolattak egy munkagéppel – Videó