in ,

Nem stadion – Kormánytámogatással épül a pécsi biotechnológiai csúcslabor

Még az előző városvezetés lobbijának köszönhetően, kormánytámogatásból indulhatott el az a fejlesztés, amellyel csúcstechnológiás biotechnológia labort hoznak létre Pécs nyugati felében.

Egy éve még az terjedt el, hogy nem is lesz a fejlesztésből semmi, de a kétkedők most már saját szemükkel láthatják: a munka elindult, ráadásul a háttérben közben is folyt.

A dán Foss vállalat pécsi leánycége, a Soft Flow Hungary Kft. több mint két éve jelentette be, hogy egy ultramodern biotechnológiai labort épít Pécsen.

Az önkormányzati választások után elterjedt, hogy mégsem épül meg a létesítmény, ezt a híresztelést az is alátámasztotta, hogy a Pellérdi úti építkezés területén nem történtek a laikusok számára is látható előrelépések – a háttérben azonban komoly előkészületek zajlottak, olyannyira, hogy még nagyobb területet vásároltak meg.

A kivitelezés pedig az utóbbi hónapokban fel is pörgött. Dr. Armbruszt Simon, a Soft Flow Kft. ügyvezető igazgatója közölte, hogy a fejlesztés a terveknek megfelelően halad, aminek három pillére van: az új épület felhúzása, a munkaerő és a kutatás-fejlesztési tevékenységhez szükséges infrastruktúra létrehozása. Az épület kivitelezésével jól haladnak, valamivel gyorsabban is, mint az ütemterv.

Az ügyvezető szerint igyekeztek egy olyan épületet megálmodni az építészekkel, ami modern, kellő mértékben reflektál a cég profiljára és skandináv származására, valamint jó érzéssel tölti el azokat, akik látják.

Az új épület két szintjén 900 négyzetméternyi biotechnológiai és hardver labor, illetve 900 négyzetméternyi iroda lesz, de emellett a belvárosban is létrehoztak már egy több mint 400 négyzetméteres irodát a szoftverfejlesztők részére. Mind közül a biotechnológiai labor a legkülönlegesebb, ami kémiai, molekuláris biológiai és mikrobiológiai egységeket tartalmaz majd.

– Ezek egy részét már korábban is működtettük a jelenlegi bérleményünkben, nagyon jó műszerezettség, de kissé elavult infrastruktúra mellett. Az új helyünkön a cég ambíciójához méltó és a dániai központtal összevethető körülmények között fognak tudni a kutatók dolgozni jövőre – mondta az ügyvezető.

A munkaerőt illetően elmondta, hogy a projekt indulásakor még csak harmincan dolgoztak a Soft Flownál, de már több mint nyolcvanan vannak, s az év végére 120 fős dolgozói létszámmal kalkulálnak.

– Nagyon alapos kiválasztási procedúrán esnek át a jelöltek, célunk egy kutatás-fejlesztési kiválósági központ létrehozása, ami az országnak ebben a végében nagyobb kihívás, mint az északi megyékben, de összességében sikeresek vagyunk a tehetségek Pécsre vonzásában, nagyon erős csapat állt össze eddig – fogalmazott.

Az előző jobboldali önkormányzat idején Decsi István és Őri László alpolgármesterek, valamint Hoppál Péter honatya tevékenyen is részt vettek abban, hogy a fejlesztéshez kormányzati támogatás is érkezzen. 2018 nyarán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelentette be, hogy a kormány 772,9 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújt a világvállalat pécsi cégének kétmilliárdos fejlesztéséhez.

(bama.hu)

(a kép illusztráció)

 

Oszd meg a barátaiddal is!

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Jurák Kata jelenti: svéd “jogállamiság” – Döbbenetes részletek: így vegzálták a hatóságok a Hír TV svédországi tudósítóját

Összegyurcsányozta magát a koronavírus – Feriné elkapta, mert nem volt rajta maszk