in ,

Nem stadion! Júliustól megemelt alapbért kaphatnak majd az ápolók

A belügyminisztérium júliustól egységesen 18 százalékos alapbéremelést javasol az ápolóknak.

A Belügyminisztérium 2023. júliustól egységesen 18 százalékos alapbéremelést javasol az ápolóknak, és emelni javasolja az egészségügy nem gyógyító területein dolgozók bérét is. A belügyi tárca az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében emlékeztetett:

a kormány tavaly év végén jelentette be, hogy az orosz-ukrán háború és az Európai Unió okozta szankciós gazdasági nehézségek ellenére is folytatni kívánja az egészségügyi ágazatban a béremelést.

„A 2022. januári egészségügyi szakdolgozói béremelés után 2023 júliusától újabb alapbéremelésre számíthatnak az ápolók és az egészségügy nem gyógyító területein (többi között gazdasági, műszaki, pénzügy-számviteli) dolgozók” – írták.

A szakmai egyeztetéseket követően az ápolói alapbéremelés javasolt mértéke egységesen 18 százalék. Közölték: az erről szóló rendelettervezetet a Belügyminisztérium társadalmi egyeztetésre bocsátja, emellett a szakmai egyeztetések is folytatódnak. A kormány döntése 2023 májusában várható.

A kormány a háború okozta rendkívüli kiadások ellenére 50 milliárd forintot különített el az ápolók és az egészségügyben dolgozók idei alapbéremelésére. A 2022. decemberi kormánydöntés azt is tartalmazza, hogy az alapbéremelés 2024 márciusában folytatódni fog – mértékéről később döntenek – áll a kommünikében.

Azt írták, hogy a BM javaslata szerint a júliusi ápolói alapbéremelés mintegy 84 ezer egészségügyi szakdolgozót érint. Az ápolói béremelésre idén 41,5 milliárd forintot fordít a kormány. Úgy folytatták: az egészségügy nem gyógyító területein dolgozó több mint 24 ezer ember béremelésére a kormány idén 8,4 milliárd forintot biztosít. A tárca emlékeztetett arra, hogy az orvosok bére is emelkedett január 1-jével.

Végrehajtotta a kormány a Magyar Orvosi Kamarával korábban megkötött béremelési megállapodás utolsó lépését is: az orvosoknak ez év elejétől újabb 11 százalékkal emelkedett a bére”

– fűzték hozzá.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a kormány 2010 óta az egészségügyben hajtotta végre a legnagyobb mértékű béremelést, a szakorvosok a többszörösét kapják bérként annak, mint a 2010-es kormányváltás előtt, az ápolók bére átlagosan több mint kétszeresére emelkedett, legutóbb tavaly januárban volt a 2021 évi alapbérhez képest 21 százalékos ápolói alapbéremelés.

(MTI)

 

 

(Mandi)

 

 

 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

Megérdemelte! Ötvenezer forintra büntette a rendőrség a hvg.hu tudósítóját, aki a Karmelitánál vergődött

Akartok röhögni? Kamu Geri: a Medián legfrissebb közvélemény-kutatása szerint a budapestiek körében én vagyok a legnépszerűbb politikus