in ,

Nem stadion – Jövőre mindenki ingyen kapja a tankönyveket

Idén ősztől az első kilenc évfolyam, 2020-tól pedig minden tanuló térítésmentesen jut hozzá a tankönyvekhez

Idén ősztől az első kilenc évfolyam, 2020-tól pedig minden tanuló térítésmentesen jut hozzá a tankönyvekhez a köznevelésben és a szakképzésben – jelentette be Bódis József oktatásért felelős államtitkár a tankönyvrendelési időszak kezdete alkalmából tartott tájékoztatón. Emlékeztetett: a folyamat 2013-ban kezdődött, amikor az első osztályosok ingyen kapták könyvcsomagjaikat, majd felmenő rendszerben egyre több évfolyam csatlakozott a kedvezményezettekhez.

– A célunk az volt, hogy a tanulást ne üzleti szempontból megközelített tankönyvrendszerrel biztosítsuk, hanem egyenlítsük ki az esélyeket, és a lehető legkisebb ráfordítással a legjobb minőségű könyveket tudjuk ajánlani – emelte ki az államtitkár, hozzátéve: idén tovább bővítik a tizenkétmilliárdos ráfordítást. A tankönyvek ingyenes biztosítása óriási terhet vesz le a családokról, hiszen tanulónként 10-15 ezer forintos kiadásról beszélünk. Az intézkedés egymillió-százötvenezer tanulót érint.

Gloviczki Zoltán, az Oktatási Hivatal elnöke hangsúlyozta: az állam egyszerűsíteni próbálja a tankönyvpiacot, de nem igazak azok a hírek, amelyek a kínálat jelentős szűkítéséről szólnak.

– Az idei tankönyvjegyzéken 2754 cím szerepel, ennek közel fele nem állami kiadású, 49 százalékot tesz ki a piaci kiadók részesedése. Egyes területeken valóban csökkentünk, de ez egy tudatos, komoly szakmai alapokon álló, jó irányba haladó törekvés. Az pedig semmiképp nem mondható, hogy nincs választék, hiszen például angol nyelvből 273 cím került fel a jegyzékre – ismertette Gloviczki Zoltán, hozzátéve: 1,4 milliárd forintot fordít az állam arra, hogy köztudottan népszerű, jól bevált tankönyveket megvásároljon a portfóliónak, például Mohácsy Károly irodalomkönyveit.

Tőczik Zsolt, a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a tankönyvek rendelési időszaka április 30-ig tart és június 30-ig lehet módosítani a rendeléseken, augusztus második felében pótrendelési időszakot is meghirdetnek. Tavalyhoz hasonlóan idén is körülbelül 13 millió kiadványt gyártanak le és szállítanak ki iskolakezdésre.

(Csókás Adrienn, magyarnemzet.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Trükkös Pityu vajon megmutatja a badacsonytomaji házát is???

Francia agyhalál – Óvoda ellen terveztek merényletet