in ,

Nem stadion – Januártól egymillió forinttal emelkedik a babaváró összege

Az elmúlt 13 év családpolitikai intézkedései között a babaváró az egyik legnépszerűbb támogatás

Az elmúlt 13 év családpolitikai intézkedései között a babaváró az egyik legnépszerűbb támogatás, a kölcsönt már több mint 233 ezer család vette igénybe. Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs minisztérium családokért felelős államtitkára a ma kiadott közleményében emlékeztetett, hogy 2024. január 1-jétől emelkedik a babaváró összege, a házaspárok tízmillió forint helyett 11 millió forinthoz juthatnak hozzá a konstrukcióban. 

A kormány célja, hogy minden vágyott gyermek megszülessen, és ehhez a lehető legtöbb támogatást nyújtsa, a fiatal párokat pedig arra bátorítsa, hogy ha késznek érzik magukat, ne halogassák a családalapítást

– írták a sajtóközleményben, amely szerint a kormány családpolitikájának célja, hogy az élet minden fontos szakaszában segítse a gyermeket tervező és nevelő családokat, és a nehéz gazdasági helyzetben is erősítse a családok támogatását.

Ennek érdekében 2024. január 1-jétől 11 millió forintra emelkedik a babaváró kölcsön összege, melyet azok a házaspárok igényelhetnek, ahol a feleség elmúlt 18 éves, és még nem töltötte be a 30. életévét. A változtatás célja, hogy a korábbinál nagyobb támogatást kapjanak azok, akik harmincéves koruk előtt vállalnak gyermeket, ugyanis akkor van a legnagyobb esély testvér vagy testvérek megszületésére, ha az első gyermek minél korábban érkezik.

A babaváró kölcsön ezért még jobban kedvez majd azoknak, akik harmincéves koruk előtt vállalnak gyermeket. Ugyanakkor a 30. évüket már betöltött várandós kismamák esetében is fennmarad egy egyéves átmeneti időszak, így azok a házaspárok, ahol a feleség már elérte a 30., de még nem töltötte be a 41. életévét, és igazolják a legalább 12 hetes várandósságot, 2024. december 31-ig szintén igénybe vehetik a konstrukciót.

A kormány minden életszakaszban támogatja a gyermeket nevelőket, a babaváró támogatás pedig ehhez teljes mértékben igazodik. Amennyiben a kölcsönkérelem benyújtása után öt éven belül megérkezik az első gyermek, a törlesztőrészleteket három évig nem kell fizetni, és a kölcsön a teljes futamidőre végleg kamatmentessé válik.

 A második gyermek érkezésével a törlesztés újabb három évre szünetel, és a tartozás harminc százalékát elengedi az állam. Ha megérkezik a harmadik gyermek is, akkor pedig a teljes fennmaradó hitel visszafizetése alól mentesül a család. A hitel törlesztőrészlete legfeljebb havi 51 ezer forint lehet, futamideje pedig öt és húsz év között változhat.

A 2019 júliusában indult támogatást eddig több mint 233 ezer család vette igénybe, összesen csaknem 2270 milliárd forint a folyósított támogatások összege, és ez mintegy 144 ezer vágyott gyermek megszületéséhez járult hozzá.

 

(magyarnemzet.hu)

 

 

 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

Tovább tombol a baloldali erőszak Lengyelországban

Bravó! Uniós pénzeket bukott el a főpolgármester!!