in ,

Nem stadion – Indul a falusi csok

A kormány a Magyar falu program keretében döntött a falusi családi otthonteremtési támogatás bevezetéséről

A kormány a Magyar falu program keretében döntött a falusi családi otthonteremtési támogatás bevezetéséről. A kedvezményes lakásvásárlási és -bővítési lehetőség hazánkban mintegy 2030 települést érint, az intézkedés célja, hogy növelje a falvak lakosságmegtartó képességét. Az eddigi rendszerhez képest újdonság, hogy vidéken használt lakások vásárlására és átalakítására is igénybe lehet venni a normál csok keretében kizárólag új lakások után járó támogatási lehetőségeket.

 

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

A kedvezményes lakásvásárlási és -bővítési lehetőség azokat az 5000 fő alatti településeket érinti, ahol a lakosságszám 2003-hoz képest nagyobb mértékben csökkent, mint az országos átlag – ez a határszám jelenleg öt százalék.

A falusi csokra az új lakásépítésre vonatkozó „normál” csok szabályai érvényesek, vagyis a támogatás egy gyermek esetén 600 ezer, két gyermek esetén 2,6 millió, míg három gyermek esetén 10 millió forint. Hasonlóképpen, akik a falusi csokot igénybe szeretnék venni, ugyanazoknak a feltételeknek kell megfelelniük, mint a „normál” csok esetében. A változás lényege, hogy a támogatást ezentúl az érintett kistelepüléseken nemcsak új, hanem használt lakás vásárlására, bővítésére és korszerűsítésére is fel lehet majd használni (míg a városokban a használt lakásokra a normál csokhoz képest lényegesen szűkebb keretösszegek érvényesek). Azok, akik nem vásárolni, csak felújítani szeretnének, a támogatás felét vehetik majd igénybe.

A kedvezmény ilyen irányú kiterjesztése azért is indokolt, mert a fogyó népességű kistelepüléseken nem jellemzőek az újépítésű projektek, ráadásul a falusi csokkal megújulhatnak az üresen álló régi, korszerűtlen lakóépületek is, amelyekből egyes becslések szerint mintegy 230 ezer található vidéken. A falusi csokra 25 milliárd forint áll majd rendelkezésre, de a kormány az igényektől függően kész bővíteni a forrást, hogy növelje a legkisebb települések lakosságmegtartó képességét.

– Falusi fickó lennék, tudom, milyen a falusi életmód, nagyon fontos, hogy ez az életforma ne szűnjön meg, mert érték – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió péntek reggeli műsorában. Ezért döntött úgy a kormány, hogy ezekben a falvakban a támogatásokat használt lakás vásárlására, felújítására is fordíthatják. Ez egy háromgyermekes család számára vidéken olyan lehetőség, amivel – mint fogalmazott – már el lehet indulni. A falusi csok használt lakásokra való kiterjesztésével kapcsolatban ugyanakkor a miniszterelnök azt is megjegyezte, hogy ez szerinte remek irány, de óvatosan kell vele bánni, mert nehéz megbecsülni, hányan élnének ezzel a lehetőséggel, így nem látni a költségvetési hatásait sem.

A most bejelentett lehetőség egyik legnagyobb erénye, hogy a három vagy több gyermeket vállaló családok esetében a maximális 10 millió forint vissza nem térítendő támogatás a legtöbb településen hitel nélkül is elegendő lehet a lakásvásárláshoz.

Magyarország falvaiban az MNB lakáspiaci jelentése szerint tavaly átlagosan 80 ezer forintos négyzetméterárakkal találkozhattunk, ami azt jelenti, hogy a 10 millió forintos hozzájárulással akár egy 125 négyzetméteres használt családi házat is meg lehet vásárolni, ez pedig kétségtelenül jelentős segítség az érintetteknek.

Elemzők szerint a falusi csok azokon a településeken érezteti majd leginkább lakosságmegtartó és -növelő hatását, ahol megfelelő infrastruktúra áll rendelkezésre, van régiós munkalehetőség, a kistérségben elérhető közelségben oktatási intézmények működnek, és hozzáférhető a megfelelő színvonalú egészségügyi ellátás is.

A tervek szerint a törvényjavaslat tavaszi elfogadása után a támogatás legkorábban július 1-től lesz igényelhető.

Falusi csok
Gyermekek száma / Új lakás építése, vásárlása / Használt lakás vásárlása, bővítése
1 / 600 ezer forint / 600 ezer forint
2 / 2,6 millió forint / 1,43 millióról 2,6 millió forintra
3 / 10 millió forint / 2,2 millióról 10 millió forintra
3+ / 10 millió forint / 2,75 millióról 10 millió forintra
(Szabó Judit, demokrata.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Durva cenzúra Brüsszelben! – Nem kérdezhetett az ECHO TV munkatársa

Sok hűhó semmiért – Nem valószínű a Fidesz kizárása a nyugati sajtó szerint