in ,

Nem stadion – Folytatódik a szegedi science park kialakítása az egykori szovjet laktanya területén

A fejlesztés keretében létrehoznak többek közt egy inkubátorházat a startupok számára, valamint két kollégiumot is kialakítanak

Folytatódik a Science Park, azaz a tudományos ipari park fejlesztése Szegeden, a kormány öt projekt előkészítéséhez 842 millió forintos támogatást biztosít a Szegedi Tudományegyetem számára.

Az egykori szovjet laktanya területén, az ELI-ALPS lézeres kutatóközpont szomszédságában inkubátorházat, innovációs központot, látogatóközpontot, valamint járműipari kompetenciaközpontot alakítanak ki, és folyatódik az egyetem kollégiumfejlesztési programja. A kormány által biztosított összeg a villamosmérnök-képzést is támogatja.

A beruházás keretében az egykori laktanya viszonylag jó állapotban lévő épületeit hasznosítják, többek közt a tiszti épület rekonstrukciójával hozzák létre az inkubátorházat.

Két laktanyaépületből már – a külföldi hallgatók között népszerű – kollégiumot alakítottak ki, a program pedig két további ingatlan rekonstrukciójával folytatódik. Az innovációs központ laboratóriumainak felét a Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ kutatócsoportjai használják majd.

A régió motorjává válhat a science park

Bódis József államtitkár a bejelentés sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a science park kialakítása komoly stratégiai lépés, amely lehetővé teszi az SZTE számára, hogy elvégezze azt az innovációs tevékenységet, amelynek révén a régió gazdaságfejlesztésének motorja lehet.

Az Szegedi Tudományegyetem műszaki képzéseinek jelentős része a science parkban kap majd helyet. Az egyetem a 80 hektáros terület mintegy negyedét hasznosítja majd oktatási és kutatási célokra, a fennmaradó területet a potenciális befektetők, a kutatás-fejlesztésben és termelésben érdekelt cégek számára készítik elő.

A science park kialakításának várható költsége meghaladja a 20 milliárd forintot, a területen már megtörtént a lőszermentesítés és a tereprendezés.

(Almási Krisztina, magyarepitok.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Gyurcsányné viselkedése inkább balkáni, mint európai. Gyurcsányné nem európai!

Orbán: „Én azért vagyok európai, mert magyar vagyok”