in

Nem stadion – Érkeznek a megemelt tanárbérek – A balmédia hallgat

A kormánynak garancialevele van az Európai Uniótól, hogy biztosítja a béremelés finanszírozását – mondta Rétvári Bence belügyminisztériumi államtitkár.

 

Az állami intézményekben dolgozó minden tanár és óvónő számlájára február 5-én megérkezik megemelt bérük – jelentette be Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az Áldás Utcai Általános Iskolánál tartott sajtótájékoztatóján. Jelezte: január 30-ig minden pedagógus megkapta az értesítést, hogy mekkora emelt bérre számíthat, most pedig magát a bért is megkapja.

A nem állami fenntartók számlájára is megérkezett a bértömeg utalás, amit a pedagógusok számára ki tudnak fizetni – tette hozzá.

Az államtitkár hangsúlyozta, a tanárbérek emelése régóta várt esemény, amellyel az állam a megbecsülését és elismerését tudja kifejezni.

Rétvári Bence ezzel együtt elmondta azt is, hogy a béremelés teljes egészében költségvetési forrásból valósul meg, az Európai Uniótól a kormánynak garancialevele van, hogy biztosítja a finanszírozást.

Az államtitkár kifejtette: 2022-ben és 2023-ban 10-10 százalékkal nőtt a pedagógusok bére, a jövő évre vonatkozóan pedig 21 százalékos emelésről döntött a kormány.

Így az idei emelést is beleszámítva négy év alatt majdnem megduplázódik a pedagógusok bére.

Mint részletezte, a pedagógusok bére mesterfokú végzettség esetén újabb két százalékkal, hiányszakmában dolgozók esetén pedig négy százalékkal emelkedik. További 20 százalékos emelést kapnak azok a pedagógusok, akik olyan osztályt vagy olyan településen tanítanak, ahol nehezebb sorsú, hátrányosabb helyzetű gyermekek vannak – mondta Rétvári.

Aláhúzta:

a fenntartóknak az átutalt összegeket teljes egészében a béremelésre kell fordítaniuk. A forrás felhasználását az államkincstár ellenőrizni fogja.

Rétvári példaként elmondta, hogy az emelés után az állami fenntartású iskolákban a pályakezdő pedagógusok átlagbére 561 100 forint lett. A pedagógus I. fokozatban lévők 601 992 forintot, a pedagógus II. fokozatban lévők 679 135 forintot keresnek átlagban, az igazgatói illetmény pedig átlagosan 1 018 403 forint.

Az államtitkár felidézte: „a dollárbaloldal és a pedagógustagozatuknak szerződő szakszervezetek” az elmúlt másfél-két évben mindent megtettek annak érdekében, hogy megakadályozzák a pedagógus-béremelést. Az elmúlt 2 évben mondavacsinált okokkal akadályozták a pedagógusok béremelését úgy, hogy mindenféle álhíreket terjesztettek Magyarországról”.

Emlékeztetett arra is, hogy a baloldali kormány 2008-ban csökkentette a pedagógusok bérét.

 

 

(Mandi)

 

 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

Hoppá! Sz@r van a palacsintában – Mégsem támogatja a Kutyapárt Juhász Pétert

Nem stadion – Mutatjuk, mikor érkezik februárban a duplanyugdíj