in ,

Nem stadion – Átadták a megújult fővárosi Podmaniczky teret

Az ötödik kerületi tér a Penta Általános Építőipari Kft. közreműködésével készült el

Átadták a megújult Podmaniczky teret a főváros V. kerületében. Az évek óta egyre nívósabbá váló Belváros-Lipótvárost a Penta Általános Építőipari Kft. közreműködő munkájával fejlesztette tovább a Budapest Főváros V. Kerület Önkormányzata.

 

Az M3-as metró Arany János utcai megállójának otthont adó teret az önkormányzat elképzelései szerint egy valódi városi parkká alakították: 82 darab új fával, melyeknek köszönhetően 30%-al nőtt a zöldfelületek aránya. Továbbá megszűntették a trolibusz végállomást, megújult a közvilágítás és természetes kőburkolatot is kialakítottak

Az eseményen Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester elmondta: Az átalakítás célja az volt, hogy a városlakók és a használók ne pusztán egy tranzitteret kapjanak, hanem egy valódi közösségi helyszínt, amely lehetőséget ad a megállásra, találkozásra. A zöldfelületi megújításnak köszönhetően a Podmaniczky tér városi viszonylatban jóformán erdővé alakult át.

 

Különleges rendszerrel biztosították a fák fejlődését

Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. Kerület Önkormányzata a Podmaniczky téren, korábban pedig a József nádor téren Magyarországon először alkalmazza a nyugat Európában már elterjedt gyökércella-rendszert, amelyet a számos közmű és egyéb munka elvégzése mellett, a Penta épített be. A fák ültetéséhez használható megoldás használatával a gyökerek ideálisan fejlődhetnek belvárosi környezetben is.

A munkálatok során mintegy 4.000 köbméternyi második világháborús törmeléket szállítottak el a térfelszín alól. A Podmaniczky szobor pedig a restaurátor művész telephelyére lett szállítva, majd a felújítás után a tér délnyugati részén kapott helyet.

 

A 7.800 négyzetmétert érintő beruházást 2019. januárban kezdte el a Penta. A munkálatokat a belváros beruházásában, a főváros és az állam támogatásával valósultak meg.

 

(Gyöngyösi Klaudia, magyarepitok.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Nem stadion – Félmilliárdos fejlesztési támogatást kapott a Bajcsy-Zsilinszky Kórház – Videó

Nem stadion – Tízmilliárdos útfejlesztések a fővárosban – Videó