in

Nem stadion – A jövő farmja épült meg Budapesten a KÉSZ Csoport segítségével

A KÉSZ gondoskodott a generálkivitelezés részeként többek között a légtechnikai rendszerről és az energiaellátásról is.

Elkészült a Közép-Európában egyedülálló, kutatási-fejlesztési célú vertikális farm a Tungsram újpesti központjában az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával: a 150 négyzetméter termelőterületű farmon mikrozöldségek és kisebb salátanövények teremnek kizárólag LED-es, azaz mesterséges megvilágítással napszaktól vagy időjárástól függetlenül. Az innovatív projekt kivitelezésében a KÉSZ Csoport is részt vett.

A farm létrehozásában a Tungsram partnere a KÉSZ Csoport volt, a vállalat több tagvállalata is részt vett a projektben. A generálkivitelező a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. volt, a létesítmény acélszerkezetét a KÉSZ Metaltech valósította meg. A farmot a bim.GROUP Kft. tervezte.

 

 

Ház a házban

„Kivitelezési szempontból a vertikális farm gyakorlatilag egy „ház a házban”: egy ipari területen speciális termeket hoztunk létre, ahol a növénytermesztés zajlik. A KÉSZ gondoskodott a generálkivitelezés részeként többek között a légtechnikai rendszerről és az energiaellátásról is”

– mondta Tápai Árpád, a KÉSZ Csoport generálkivitelező tagvállalata, a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. vezérigazgató-helyettese.

 

Indulhat a környezeti hatásoktól független termelés

A vertikális farm előnye, hogy a környezeti hatásoktól függetlenné lehet tenni a mezőgazdasági termelést, a növénytermesztést ugyanis mesterséges környezetbe, mesterséges keretek közé viszik.

 

 

„A vertikális farm számunkra is egy mintaprojekt, nem vettünk még részt ilyen jellegű feladatban. Ugyanakkor a KÉSZ Csoport elkötelezett a fenntartható és innovatív megoldások iránt, ezért örömmel láttunk munkának. A beltéri növénytermesztéshez a körülményeket mesterségesen kell biztosítani, ilyen például a befújt levegő hőmérsékletének vagy éppen a páratartalomnak a szabályozása. A legnagyobb kihívást így mindenképpen a légtechnikai rendszer szabályozása jelentette a számunkra. Nagyon örülünk neki, hogy minden körülményt sikerült biztosítanunk ahhoz, hogy sikeresen indulhasson el a növénytermesztés” – tette hozzá Tápai Árpád.

 

(Kalácska Nóra, magyarepitok.hu)

 

 

Oszd meg a barátaiddal is!

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

      Áder végre kimondta: Áder János szerint a NATO-nak nagyobb figyelmet kell fordítania az illegális migrációra

      Jeszenszky: teszek rá, hogy Mészárosnak mennyi pénze van!