in

NEM STADION! – 2500 ember számára építenek új szociális otthonokat

A kislétszámú intézmények kialakításának második körére 22 milliárd forintot szán a kormány, az első épület alapkövét Eleken tették le.

Új lakóotthon alapkövét tették le Eleken, az intézmény fogyatékos emberek és pszichoszociális betegek számára épül. Ezzel kezdetét vette a kislétszámú szociális intézmények kialakításának második köre – jelentette be Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár a Békés megyei településen. A második körben 22 milliárd forintos keretösszegből mintegy 2500 ember költözhet új szociális lakóintézménybe, legkésőbb 2019-ben.

Eleken hat helyszínen épül lakóotthon, ezekbe összesen 72 fogyatékos és pszichoszociális ellátott költözhet be a tervek szerint jövő januárban. A beruházásra európai uniós forrásból 630 millió forint áll rendelkezésre. Békés megyében emellett Vésztőre szintén 72, Mezőkovácsházára pedig 120 személyt fognak hasonló módon átköltöztetni, jelenleg a beruházások közbeszerzési eljárása zajlik.

Az államtitkár szerint a kiváltás vagy kiköltözés révén a helyi közösségekbe való beágyazással magasabb szintű szociális ellátási formák jönnek létre, s a személyre szabott szolgáltatással az egyéni kompetenciákat is jobban lehet fejleszteni. Kovács József (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője az új otthonok kialakításával az életminőségbeli javulást emelte ki, megjegyezte ugyanakkor, hogy az új rendszer működtetése jóval több szakember foglalkoztatását igényli.

Kovács Gábor, az Értelmi Sérülteket Szolgáló Társadalmi Szervezetek és Alapítványok Országos Szövetségének társadalmi kapcsolatokért felelős elnöke elmondta, az átköltöztetés szükségességét az érintettek már évtizedek óta hangsúlyozták.
(magyarepitok.hu)

A termék neve: Márki-Zay

Ismét nem stadion – Egész Sárospatak szennyvízkezelését modernizálja a Penta