in

NEM STADION – 12 milliárdból gyönyörűen megújul a budapesti Párizsi udvar

Budapest egyetlen 20. századi bevásárlóközpontja a historizáló stílusú Párizsi udvarban található

Budapest egyetlen 20. századi bevásárlóközpontja a historizáló stílusú Párizsi udvarban található, amely 12 milliárd forintból újult meg. Az épület külső elemeinek a restaurálásával a napokban végeztek, mi pedig lefényképeztük és bemutatjuk nektek.

Bizonyára kevesen tudjátok, de a kommunizmust követően egészen a 2010-es rendszerváltásig üresen állt Budapest egyik legszebb épülete. Az akkori kormányzatok az idő és a környezet viszontagságaira bízták Magyarország egyik első, modern értelemben vett üzletházát. A múlt végleges eltörlését aztán az V. kerületi önkormányzat akadályozta meg, amely eladta az épületet, így megkezdődhetett annak felújítása.

Az 1913-ban átadott lakóház és üzletközpont építkezésénél számos magyar és külföldi vállalkozás működött közre. A közkeletű vélekedéssel szemben a Párizsi udvar kerámia burkolatú homlokzata csak részben származik a Zsolnay-gyárból, jórészt németországi gyárak szállították le azokat. A 2. emelet előtt húzódó erkély és az alatta levő homlokzati sáv elemei készültek csak a pécsi gyárban.

A mór és gót stílust keverő historizáló eklektikus iroda-, bér- és üzletház a második világháború során nem sérült meg komolyabban, viszont a kiépülő szocialista rendszer 1949-ben a banki ingatlanvagyon részeként államosította és saját elképzelései szerint „felújította” belső tereit, átalakította lakásokká. Az egykori pénztárterem eredeti pompáját szinte teljesen felszámolták, eltüntetve a Spiegel Frigyes tervei nyomán készült szecessziós enteriőrt, mielőtt 1960 tavaszán az IBUSZ birtokba nem vette.

A földszintre beköltöző üzletek közül az 1952-ben megnyitott és a 2015-ig működő Jégbüfé tett szert komolyabb népszerűségre.

Az 1960-as években az új Erzsébet híd építéséhez kapcsolódóan tatarozták először, majd az 1980-as években másodszor. Mindkét alkalommal érthetetlen módon tovább rombolták a díszítéseket az időközben, 1976-ban műemlékké nyilvánított épületben.

A rendszerváltás környékére a bevásárlóudvar már gyakorlatilag üresen állt, ami azóta sem változott. 2014 nyarán az önkormányzatnak sikerült értékesíteni a házat: a vevő 2,1 milliárd Ft-ért a Mellow Mood Group projektcége, a Párizs Property Kft. lett. A tervek szerint az épületet (a vételárat is beleértve) 12 milliárdos beruházással felújítják, benne ötcsillagos szállodát, valamint éttermeket, kávézókat, üzleteket, konferenciatermet és fitneszrészleget alakítanak ki.

Tervezői feladat, hogy a műemléki, a mai kor mérnöki, gépészeti statikai, tűzvédelmi követelményei, valamint a luxusszálloda technológiai elvárásai észrevétlen természetességgel szolgálják az újjászületett környezetet. Komplex szemléletmód, kristálytiszta célok, finom érzék kell hozzá.

A Párizsi udvar szállodájának arculatához a pazar, romantikus, mór és gót történeti környezet ad inspirációt, megteremtve az atmoszférát, ügyelve a legapróbb részletekre is. Az épület legdíszesebb, leglátványosabb része a passzázs, ezért a szálloda főbejáratát ide helyezték, a Petőfi Sándor utca felől gépjárművel elérhető módon.

A tervek szerint 2018 őszén adják át az épületet.

A képeket Kozma Zsuzsanna készítette, az ötletért pedig köszönet Szende András építésznek.

(forrás: Oláh Gellért, 888.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

CSALÓ LYOBBIK – Vona Gábor kampányára herdálta el a Jobbik az adományokból befolyt összeget

MEGINT MAGYAR SIKER! – Aranyérmes a magyar férfi kardcsapat az Európa-bajnokságon