in ,

Nem, nem hungarikum a farkaskilövés…

Nem. Egy farkasnak nem kell remegve átlépnie a magyar országhatárt. Egy farkasnak MINDENHOL remegnie kell.

NEM! EZ NEM MAGYAR SAJÁTOSSÁG!

Nem. Egy farkasnak nem kell remegve átlépnie a magyar országhatárt. Egy farkasnak MINDENHOL remegnie kell, hiszen mindenhol vannak, akik veszélyként tekintenek rá, és ezért tesznek is a jelenléte ellen. Azért, mert konfliktusos faj. (Erről a linkelt Erdő-Mező cikkben valamivel bővebben is írok) Meg persze azért is, mert néha tényleg túl van misztifikálva a »gonosz ordas«, bár ezt nem merném kijelenteni egy gazdának, akinek már komoly károkat okozott a farkas, de annak a kutyatulajdonosnak sem, akinek négylábú társa a ragadozók áldozata lett. Vagy Ursula von der Leyennek, akinek 30 éves Dolly nevű póniját ölte meg nemrég a farkas, amire kilövési engedélyt is kiadtak. Ettől függetlenül én tényleg csodálom a fajt, és innen, Budapest agglomerációjából még örülök is a zempléni jelenlétének. Mert innen könnyű örülni.

De nézzük, hogy az elmúlt években honnan jött még hasonló hír. És ez csak a cikk, olyan esetekről, ami kiderült, illetve amit két konkrét ország esetében találtan 10 perces Google kutatással. (Bezzegromániára rá sem mertem keresni.)

2012 – Németország

Mondom, NÉMETORSZÁG. A nyugati Westerwald-hegyi régióban 123 év után észleltek először farkast. Aztán néhány héttel később egy szombaton lelőve találták meg. A helyi vadászszövetség 1000 eurós díjat ajánlott fel az elkövető megtalálása érdekében.

2018 – Németország

Ez újabb történet 2018-ból, a helyszín szintén Németország. Lelőttek egy farkast, amit aztán a hasánál fogva betonhoz kötöttek, és a tóba dobtak. Az állat egyéves volt Szászországban, és a helyi farkasvédők szintén komoly jutalmat ajánlottak fel a nyomravezetőnek. A cikkben egyébként a „Wolves in Saxony” vadvédelmi csoport úgy nyilatkozik, hogy 2009 óta 8, ismétlem NYOLC illegális farkaskilövésről szereztek tudomást a konkrét esetig.

Svájc – 2014

Ugyan nem konkrétan farkaskilövés, de terv arra vonatkozóan, hogy az állományszabályozás érdekében a farkaskölyköket is ki lehessen lőni. Erről a svájci kormány konzultációt is indított akkoriban, végül úgy tudom, a lazítás nem ment át egy népszavazáson.

Svájc – 2017

„Az ügyészség egy személy ellen nyomoz, aki az elmúlt napokban egy farkast és számos más állatot mérgezett meg Fribourg kantonban”. A nőstény farkast pénteken találták meg Jaun településen. A swissinfo.ch oldal egyébként hozzáteszi: a farkasok az eset előtti évben 389 juhot, kecskét és egyéb haszonállatot öltek meg.

Nyilván rengeteg hasonló példa van még, ez tényleg 10 perces, két országra irányuló keresés eredménye. A lényeg, hogy az eset nem magyar sajátosság. A farkasok a világ minden táján erős érzelmeket váltanak ki. Nemcsak Magyarországon, de akár Svájcban vagy Németországban, az USA területén vagy a Skandináv országokban egyaránt. A »mintaállamokban« is.

Szeretem a hazámat, és büszke vagyok arra, hogy magyarnak születtem. Úgy tervezem, hogy ezért az országért fogok dolgozni egész életemben – itthon.”

A szerző agrárújságíró

(Gribek Dániel Fb)

 

 

 

 

 

 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

Bréking! Világszenzáció a Duna felett: egy ember 40 m magasan, biztosítás nélkül átsétált egy drótkötélen a Duna felett!

Na, végre! Magyarország megtiltja az ukrán mezőgazdasági termékek importját