in ,

Négy ok, amiért fontos Geert Wilders győzelme

A migrációellenes és euroszkeptikus Szabadságpárt nyerte a holland választást. Ha sikerül kormánykoalíciót alakítaniuk, fontos változásokat hozhatna az európai politikába.

Első: migráció
Az elmúlt évek felmérései azt mutatták, a nyugat-európaiak csökkenteni szeretnék a bevándorlók számát. Ez a migrációellenes pártok megerősödéséhez vezetett. Olyan mozgalmak tudtak a hatalom közelébe kerülni, akiket korábban a mainstream pártok páriáknak tartottak.

 

Mégis meglepetésként érte az európaiakat, hogy szerdán a Szabadságpárt kapta a legtöbb voksot.

Geert Wilders két évtizeden keresztül együzenetes politikus volt és tömeges bevándorlás leállítását hirdette. A Szabadságpárt 2010-es manifesztója szerint a tömeges bevándorlás a társadalom minden részét negatívan érinti.

„Gazdasági szempontból katasztrófa, befolyásolja az oktatás minőségét, növeli a bizonytalanságot az utcákon, elvándorláshoz vezet városainkból, zsidókat és melegeket űz el, a nők emancipációját pedig lehúzza a vécén” – olvasható a kiáltványban.

Egy 2014-es interjúban Wilders azt nyilatkozta egy holland oldalnak:

azért lett politikus, hogy az iszlám ellen harcoljon.

2017-es választási kampányában a követezőt mondta: „Az ország legnagyobb problémája az iszlamizáció”.

Jelenleg is zajlik az Európai Unióban egy vita arról, hogy milyen legyen a közös migrációs politika. Ha Wilders kormányt tud alakítani, az erősítené annak az esélyét, hogy az EU országai keményebben fognak fellépni a migrációval szemben.

 

Második: erősödő euroszkepticizmus

A radikális jobboldali politikus két évvel ezelőtt a Mandinernek adott interjúban elmondta: „mi a kulturális konzervativizmust – tehát a nemzetállamot, a törvényt és a rendet, a bevándorlással szembeni kritikát – kombináljuk az olyan kérdésekkel, mint a nyugdíjak, a minimálbér vagy az egészségügy.”

A holland szuverenitás melletti elkötelezettség miatt Wilders hevesen ellenzi az Egyesült Európai Államok koncepcióját – írja a France 24.

A 2023-as kampány kiáltványukban a Szabadságpárt felvettette, hogy

Hollandiának saját valutára, saját határokra, és saját törvényekre van szüksége.

A párt egy Brexit típusú népszavazást szorgalmaz.

A politikus továbbá leszedetné minden állami épületről az Európai Unió lobogóját. „Hollandiában vagyunk. Itt csak a nemzeti zászlót tűzzük ki” – írták a kiáltványban.

Mivel a holland lakosság nem támogatja az EU-ból való kilépést, egy Wilders-kormány csupán erősítené az EU-n belüli euroszkeptikus blokkot. Kérdés, a Wilders vezette több pártból álló új kormány, mennyire lenne partnere Magyarországnak Brüsszellel szemben.

 

 

Harmadik: Wilders nem támogatná Ukrajnát

Hollandia fontos támogatója volt az ukrán ügynek, azonban Wilders ezt megváltoztathatja.

Wilders és pártja régóta ellenzik az Ukrajnának nyújtott katonai támogatást.

A katonai segítség körülményei azonban továbbra is bizonytalanok, mivel a a győztesnek még kormánykoalíciót kell alakítania, és a többi párt egyike sem ellenzi az Ukrajnának nyújtott katonai támogatást – írja a Kyiv Post.

Az angol nyelvű ukrán oldal elemzése szerint lehetséges, hogy nem teljesen vágná el az új kormány a támogatást, hanem csak csökkentené azt. Ráadásul, amíg Hollandia ki nem lép az EU-ból, addig Wilders ellenzi az EU bővítését, különösen Ukrajna csatlakozását.

Egy Wilders-kormánnyal nőhetne annak az esélye, hogy Ukrajnát és Oroszországot tárgyaló asztalhoz kényszerítsék.

Negyedik: újabb pofon a klíma-őrülteknek

A holland gazdák megsínylették az EU klímarendelkezéseit, és hatalmas tüntetéseken jelezték, hogy nem támogatják azokat.

Geert Wilders nem tartozik a zöld átállás elkötelezett támogatói közé. Az energetikai kérdésekkel fogalakozó ReCharge híroldal újságírója már meg is jósolta, hogy „négy év klímatagadás” vár Hollandiára. A zöldek nem véletlenül érzik úgy, hogy veszélyben lehet a holland energetikai átállás, a Szabadságpárt ugyanis nyitva tartaná a szén- és gázerőműveket.

„Évtizedek óta ijesztgetnek minket a klímaváltozással. Itt az ideje, hogy ne féljünk többet” – olvasható a párt kiáltványában

A manifesztó szerint olyan jó mérnökei vannak Hollandiának, hogy nem kell aggódnia az emelkedő tengerszint miatt.

Wildersék további azt is támogatják, hogy új atomerőműveket építsenek Hollandiában.

 

(Mandi)

 

 

 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

Orbán Viktor gratulált Geert Wildersnek

Akkor erről ennyit: Gyurcsány jelöltje Kamu Geri