in , ,

Navracsics még optimista, mi már nem – Navracsics Tibor: még 2023-ban megérkeznek az uniós pénzek

Még mindig megy a hercehurca arról, hogy jönnek-e az uniós források, és ha igen, mikor

Még mindig megy a hercehurca arról, hogy jönnek-e az uniós források, és ha igen, mikor. A területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter, Navracsics Tibor korábban azt nyilatkozta, hogy nyárra megkapjuk a forrásokat, de brüsszeli informátorokra hivatkozva az Index nemrég arról számolt be, hogy jó, ha az év végére kifizetnek minket. Mindenesetre Navracsics Tibor ma újra Brüsszelbe utazik, hátha végre megtudjuk, mire számítsunk. 

A mai napon folytatja a tárgyalásokat Navracsics Tibor a Magyarországnak járó uniós források jövőjéről Elisa Ferreira kohézióért és reformokért felelős, Johannes Hahn költségvetésért és igazgatásért felelős, valamint Mariya Gabriel oktatási uniós biztossal annak érdekében, hogy végre tisztán lássunk – tudta meg a Mandiner. Mint az köztudott, a magyar kormány és az Európai Bizottság között mind a mai napig nincs megegyezés az uniós forrásokat illetően, ezért azokat blokkolják.

 

 

MÁR NINCSENEK PÁRTEMBEREK A KURÁTOROK KÖZÖTT

A blokkolás egyik oka, hogy a bizottság (bár korábban nem jelezte) utólag mégis úgy ítélte meg, hogy problémás, hogy az alapítványi fenntartású egyetemek kuratóriumi tagjai között kormánytagok, kormánytisztviselők ülnek. Ezért úgy döntöttek, hogy az EU által finanszírozott Erasmus+ együttműködési és oktatási csereprogramot és a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramot nem támogatják az alapítványi fenntartású egyetemek esetében. A probléma kezelése érdekében a kormány egyrészről úgy döntött, hogy amíg nem oldódik meg ez a probléma, addig az állam átveszi az EU helyét ebben a kérdésben, továbbá február 15-tel a kormánytagok lemondtak a kuratóriumi tagságukról. Sajnos ez nem bizonyult elegendőnek, mivel a bizottság a lemondást szogalmazta az országgyűlési képviselők, polgármesterek és további politikusok esetén is. Az időtartammal kapcsolatban pedig az EB szerencsésebbnek tartaná, ha a kuratóriumi tagság kétszer négy évre szólhatna.

Most ismét készítünk egy anyagot, erről valamikor március végén, április elején tárgyalunk ismét

– mondta Navracsics Tibor a Magyar Nemzetnek.

AZ IGAZSÁGÜGYI REFORM A KÖVETKEZŐ KAVICS A CIPŐBEN

A másik problémája az EB-nek az igazságügyi reform kérdése, amelyhez a kabinet szerint a végponthoz közelednek a tárgyalások.

Magyarország minden, az Európai Bizottság által szabott elvárást teljesít péntekig

– közölte múlt héten Varga Judit igazságügyi miniszter a Facebook-oldalán, Navracsics pedig arról beszélt egy interjúban, hogy az Országgyűlés nem a március 31-i határidővel, hanem pár nappal később fogja elfogadni a szükséges törvénycsomagot, ami az Európai Bizottság tudtával, sőt, aktív támogatásával történt.

Az egészen biztos, hogy 2023-ban megérkeznek az uniós források

– szögezte le a miniszter az InfoRádióban, hozzátéve: ő még abban is bízik, hogy egy részükhöz már az év első felében hozzájutunk az összeghez. Navracsics egyébként az Egyensúly Intézet Magyarország jövő időben című konferenciáján kedden emlékeztetett: bár az Orbán-kormány azt tűzte ki célul, hogy Magyarországnak az unió öt legélhetőbb tagállama közé tartozzon 2030-ra, ennek a teljesítését el is halaszthatjuk az uniós források elakadása miatt, így szerinte azt is mondhatnánk, hogy az Európai Bizottság akadályozza a cél teljesítését.

UNIÓS FORRÁSOK SZERINT NYÁRIG BIZTOS NEM JÖN MEG A PÉNZ

Az Index uniós forrásokra hivatkozva arról számolt be: nem valószínű, hogy nyárig megérkeznek az uniós források. A felhasználásának a lebonyolítása ugyanis közös munkamegosztáson alapszik. A tagállamok azok, akiknek a felelősségi köre alá tartozik a projektek kivitelezése és a források megfelelő helyre való eljuttatása, míg az ellenőrzés az Európai Bizottság hatásköre. Ebből vezethető le az is, hogy az uniós források blokkolásának feloldásához vezető folyamat első része a tagállami önértékelés, amire, ha minden igaz, március 31-ig sor került. Fontos, hogy ez a határidő nem kötelező, ha viszont később történik meg mindez, akkor értelemszerűen a kifizetések is később fognak majd megérkezni. Ezt követően azonban legalább három hónapot kell várni addig, amíg a Biztosok Kollégiuma elkezdi az egyeztetéseket, majd még akár több hónapos folyamat is vezethet a forrásokkal kapcsolatos döntésekhez, és csak ezután indulhatnak meg az utalások.

 

 

(pestisracok.hu)

 

 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

Kordonbontók – Hadházy vergődik a Várban – Mindenki rajta röhög – Videó

Tovább gyepálják egymást a baloldalon – Márki-Zay: Gyurcsány Ferenc már tavaly januárban közölte velem, hogy veszíteni fogunk