in

Nálunk először! Ami a libsi médiából tuti kimarad! – EGÉSZSÉGÜGYI FEJLESZTÉSEK MAGYARORSZÁGON, 2010 óta – Első rész.

BARANYA MEGYE : PÉCS /megyeszékhely

A pécsi JANUS PANNONIUS KLINIKAI TÖMB teljes felújítása, európai uniós támogatással finanszírozott projekt, mintegy 27 ezer m2-es területet érintett és több mint  *15 milliárd forintból valósult meg.
A megújult klinikai tömb valamennyi kórterme immár egy- vagy kétágyas, fürdőszobával felszerelt, magas komfortfokozatú szoba.
Az épület tetején kialakított modern helikopter-leszállópályának köszönhetően a légi úton szállított, súlyos állapotban lévő betegek a földetérést követően lift segítségével a lehető leggyorsabban a szükséges egészségügyi ellátás helyszínére juthatnak az épületben, amely akár életmentő is lehet.
Itt fogadják a belgyógyászati és az általános sürgősségi eseteket, melybe a neurológiai, a fül-orr-gégészeti, az urológiai és a bőrgyógyászati esetek is bele tartoznak.
A becslések szerint az új „sürgősségin” évi 90-100 ezer esetet látnak majd el, alapvetően Pécsről és vonzáskörzetéből.
A klinikai tömböt három ütemben adták át: 2013 decemberében a klinika ún. „déli bővítményét”, mely a Pécsi Tudományegyetem Nukleáris Medicina Intézetének és a Radiológiai Klinikának ad otthont.
Ide tartoznak, az I. sz. Belgyógyászati Klinika hematológiai, endokrinológiai, gasztroenterológiai, kardiológiai, angiológiai és intenzív osztályai, s ezen szakmák szakrendelései.
2015 januárjában az „A” és „C” szárnyakat, valamint a Sürgősségi Betegellátó Osztályt; és végül most a „B” szárnyat.
Utóbbiban összesen 157 fekvőbeteget tudnak ápolni, és ebben a szárnyban kaptak helyet a belgyógyászat bizonyos szakterületei, így például a gasztroenterológia,kardiológia vagy a hematológia. Ugyanebben a most átadott szárnyban fogják majd ápolni a sebészeti, illetve mozgásszervi sebészeti beavatkozásra kényszerülő betegeket a műtétet követően. A teljes klinikai épületegyüttesben egyszerre összesen 367 fekvőbeteget tudnak ápolni, s a PTE Klinikai Központ itt működő szervezeti egységei által nyújtott egészségügyi szolgáltatásokat éves szinten közel félmillió esetben veszik igénybe.

 

 

 

 

 

 

 

 

A tervezés és a műszaki megvalósítás a legmagasabb színvonalon történt. Rendkívül hosszú élettartamú, alumínium nyílászárókat építettek be, a gyengén látókat vezetősávokkal kialakított hidegburkolat segíti a tájékozódásban. Az intenzív osztályoknak és a műtőknek steril klimatizálást biztosító légtechnikai rendszert helyeztek üzembe, valamint világszínvonalú a katasztrófa elhárítási rendszer is, mely része többek között a magasnyomású vízköddel oltó tűzvédelmi rendszer is. Országosan is egyedülálló az I. sz. Belgyógyászati Klinika Hematológiai Osztály Csontvelő Transzplantációs Részlegének magas higiéniai igényeit kielégítő funkcionális kialakítása, mely lehetővé teszi a betegek hermetikus elkülönítését, üvegfelületű látogató folyosóval, telefonos kommunikációval mégis biztosítja a betegek kapcsolatát a külvilággal, a hozzátartozókkal. Ugyanezen részleg különleges higiéniai igényeit szolgálja az épület általános rendszerétől leválasztott steril légtechnikai és vízgépészeti rendszer, mely felforralt és visszahűtött steril vízszolgáltatást biztosít.

A „Korszerű egészségügy a történelmi régióban” projektek keretében megvalósult fejlesztési beruházásoknak köszönhetően egy szerkezetében, felszereltségében és működésében is rendkívül modern egészségügyi komplexumban látják el a Janus Pannonius Klinikai Tömbbe, a „400 ágyasba” érkező betegeket.

Az összeállítást készítette: Hegedűs Magdolna

www.mindenszo.hu

Trump: Elég volt!

Apáti Bence – Isten, áldd meg a magyart!