in ,

Nahát, nahát Fletókám – Czeglédy bűnszervezetéhez vándorolt az Altus kölcsöne

Negyedmillió eurós – azaz csaknem nyolcvanmillió forintos – kölcsönnel segítette ki a Gyurcsány Ferenc tulajdonában álló Altus Portfólió a mintegy hárommilliárd forintos költségvetési csalással gyanúsított Czeglédy Csaba cégét, a Human Operatort. Utóbbi nem mellesleg ugyanannál az osztrák banknál vezetett számlát, amelyiknél csaknem egy kilogrammnyi aranyrudat foglaltak le egy Czeglédy nevére nyitott széfben.

yurcsány Ferenc vagyonkezelésre szakosodott cége, az Altus Portfólió Kft. tavaly február 25-én 255 ezer euró, csaknem nyolcvanmillió forint összegben úgynevezett rövid lejáratú likviditási – a fizetési nehézségek áthidalására szolgáló – kölcsönt nyújtott a szombathelyi székhelyű Human Operator Zrt.-nek, amelynek vezetőjét, Czeglédy Csabát mintegy hárommilliárd forintos költségvetési csalással gyanúsítják. Czeglédy Csaba (Éljen Szombathely!–MSZP–DK–Együtt) szombathelyi önkormányzati képviselő ügyvédként Gyurcsány Ferenc és az MSZP jogi képviseletét is ellátta több ügyben.

A Magyar Idők birtokába került szerződést a kölcsönadó részéről Gyurcsány felesége, Dobrev Klára, az Altus Portfólió vezérigazgatója írta alá, lejárati ideje pedig 2016. április 30-a volt. A szerződésben a kamatot az aktuális jegybanki alapkamat mértékében határozták meg, ezenfelül a kölcsönvevőnek 4800 eurót kellett fizetnie, az egész ügyletre pedig Czeglédy készfizető kezességet vállalt.

Fotó: Havran Zoltán

A szocialisták és a volt kormányfő ügyvédje költségvetési csalás gyanújával került rács mögé

Ismert, Czeglédy Csaba és társai ellen bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt folyik eljárás.

A gyanú szerint a férfi által vezetett, munkaerő-közvetítést végző Human Operator Zrt. köré szerveződő, munkaerő-közvetítéssel foglalkozó céghálózat 2013 és 2016 között mintegy hárommilliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek. A Human Operator Zrt.-hez kapcsolódó iskolaszövetkezetek nagy része a cég által közvetített diák­munka után nem fizette ki a diákok májusi és júniusi bérét. Az elmaradás becslések szerint mintegy ezer diákot érint, és súlyos milliókra rúg.

Mindeközben a Csongrád Megyei Főügyészség jogsegélykérelemmel fordult az osztrák hatóságokhoz a Czeglédy-ügyben. Szanka Ferenc szóvivő közleménye szerint a bűncselekményből származó vagyon elkobzása érdekében június 27-én Ausztriában, egy magyar határhoz közeli kisvárosban lévő bankfiókban lefoglaltak csaknem egy kilogrammnyi aranyrudat egy Czeglédy Csaba nevére nyitott széfben. A jogsegélykérelem keretében további kérdések megválaszolását kérte az osztrák hatóságoktól a főügyészség. Tisztázni kell, hogy Czeglédy Csabának van-e Ausztriában bármely pénzintézetnél számlája. A főügyészség annak érdekében, hogy az adatokat soron kívül megkapja az osztrák központi bankszámla-nyilvántartásból, az osztrák hatóságok mellett megkereste az Eurojustot – az Európai Unió nemzetközi iga­zságszolgáltatási együttműködést koordináló ügynökségét – is.

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Dobrev Klára

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatósága a fokozott ügyészi felügyelet mellett folyó nyomozás során a bűncselekményből származó vagyon elkobzásának biztosítására bankszámlákat, más személyek tulajdonában álló és céges ingatlanokat vett zár alá, kötvényeket és aranyrudakat foglalt le – áll a közleményben. Lapunk úgy tudja, hogy Czeglédy nevére az osztrák Oberbank AG kismartoni (eisenstadti) fiókjában nyitottak széfet. Ez azért is érdekes, mert az Altus és a Human Operator közötti kölcsönszerződésben utóbbi számláját az Oberbank magyarországi fiókjában vezették.

– Czeglédy Csaba, a szocialisták ügyvédje ugyanúgy Ausztriá­ban rejtegette a vagyont, mint elődje, Simon Gábor volt szocialista orszá­ggyűlési képviselő, a párt egykori elnökhelyettese – reagált a Fidesz kommunikációs igazgatója. Hidvéghi Balázs az ügyről azt mondta, ez Gyurcsány Ferenc és a szocialisták korrupciós botránya, hiszen nekik adott jogi tanácsokat Czeglédy. Mint fogalmazott, Czeglédy meglopta az államot és a diákokat, akiket a cégén keresztül foglalkoztatott, de a munkájukért járó pénzt nem fizette ki.

Ismert, Czeglédyt és tizenhárom társát azzal gyanúsítják, hogy összesen 3,3 milliárd forintnyi áfát és személyi jövedelemadót nem fizettek meg az államnak. Az ügyvéd cége diákokat közvetített ki különböző munkahelyekre, és ezreknek maradt adósa a munkabérével.

A DK elnöke szerint nem lesz közös baloldali jelölt

Gyurcsány Ferenc szerint nem lesz közös baloldali miniszterelnök-jelölt. A DK elnöke tegnap az InfoRádió Aréna című műsorában úgy fogalmazott: koor­dinált jelöltállításban gondolkodik az egyéni körzetekben, és külön pártlistákat szorgalmaz. Szavai szerint az egyeztetéseken az LMP-t és a Momentumot kivéve minden baloldali formáció egyetértett abban, hogy valamennyi egyéni választókerületben csak egy jelöltet indítsanak, a választási lehetőséget pedig a külön-külön pártlistákkal akarják biztosítani. A Hir24-nek adott interjúban arra a kérdésre, hogy mire számít, Gyurcsány úgy felelt: azok egy része, akik kiábrándultak az MSZP-ből, hozzájuk fog jönni.

(magyaridok.hu)

Hát ez rém kellemetlen – Nyomozhatnak a Jobbik gazdálkodása miatt

Bayer Zsolt – A nyelvi erőtér