in , ,

Nagyon nagy a baj: kockára tenné a baloldal a rezsicsökkentést az orosz gázszállítás leállításával

Márki-Zay Péterék valójában Oroszország malmára hajtják a vizet azzal, hogy az orosz földgázszállítások leállítását követelik – véli Hortay Olivér szakértő.

A gazdasági válság, a termelésleállás és a lakossági fűtéskorlátozás csak néhány olyan következmény, amelyre akkor kellene számítanunk, ha teljesülne a baloldalnak az orosz földgázbehozatal leállítására vonatkozó követelése – mondta Hortay Olivér, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. Energia- és Klímapolitika Üzletágának vezetője a Mediaworks Hírcentrumának. Mint fogalmazott,

a baloldal valójában Moszkva malmára hajtja a vizet azzal, hogy az orosz földgázszállítások leállítását követeli.

„Mivel a szállítás zavartalanul folyik, a szankciók lebegtetése – amellett, hogy remek táptalajt biztosít a spekulációnak – azt is jelenti, hogy az oroszok árbevétele három és félszeresére nőtt mostanra.”

A szakértő szerint egy zéró összegű játszmáról van szó, amelyben az egyik fél haszna a másik fél veszteségeként csapódik le, vagyis amennyivel az EU többet fizet a gázért, annyival több nyereséget könyvelhetnek el az oroszok. Hortay hangsúlyozta azt is, mivel a piac tisztában van azzal, hogy milyen katasztrofális hatása lenne a szankcióknak, folyamatosan nő a félelem, hogy azokat valóban meglépik,

és már ezért is brutálisan emelkednek az árak.

Az orosz gáznak nincs alternatívája

Kitért arra, az orosz gázimportnak rövid távon nincs alternatívája az EU-ban. „A 2020-as évben az EU földgázigénye 505 milliárd köbméter volt, ennek a mennyiségnek egy nagyon jelentős része, 175 milliárd köbméter származott orosz importból. Ráadásul az elmúlt fél évben az EU-t energiaválság is sújtotta, aminek következményeképpen a gáztárolók töltöttségi szintje jellemzően rekordalacsony, mindössze néhány hét fogyasztást képesek fedezni” – mutatott rá, megjegyezve:

a 175 milliárd köbméternyi orosz gáznak elenyésző részét, kettő-három milliárd köbmétert lehetséges pótolni a piacról, mivel a világpiacon nagyon szűkös a kínálat.

„Ha összeadjuk a földgáztározókban lévő mennyiséget a nem orosz forrásokkal és a saját termelésünkkel, akkor az arra lenne elég, hogy fedezzük a mostani fűtési szezont, és esetleg a nyári igényeket. De ebből nem tudnánk megtölteni a tárolóinkat, arra pedig még kevésbé lenne elég, hogy a következő ősszel, a fűtési szezon kezdetekor kielégítsük a megemelkedő energiaigényeket” – jelentette ki Hortay.

Drasztikus áremelkedés jönne, ha…

Előrejelzésében kifejtette, az orosz gázszállítások leállítása rövid távon belül drasztikus áremelkedéshez vezetne, utána néhány hónapon belül gazdasági recessziót, üzembezárásokat eredményezne, ami munkahelyek megszűnését vonná magával. További súlyos következményként említette, az üzembezárások miatt az olyan különösen energiaigényes ágazatokban is be kellene szüntetni a termelést, mint a műtrágyagyártás,

ez pedig az ellátási láncok összeomlását eredményezné.

Például az élelmiszeriparban.

Az orosz gázszállítások leállítását követeli a baloldal

Kocsis-Cake Olivio az ATV-ben a minap kívánatosnak nevezte a szankciók kivetését, és úgy fogalmazott, hogy „Oroszországnak abból van pénze háborúzni, hogy drágán adja el az energiát. Ezt a forrást el kell tekerni, el kell zárni. […] Hogyha ehhez az kell, hogy szankciók sújtsák az energiahordozókat, és amit Oroszország kivett, akkor ezt a lépést is meg kell lépni”.

A Momentum egyik Facebook-bejegyzésében – provokatív mód – úgy fogalmaz: „Fel kell készülni, hogy nincs orosz gáz. (…) Európai szinten ennek stratégiai értelme van, ez nagyon is várható. (…) Ha van ilyen döntés, akkor megakadályozni sem lehet, és a hosszú távú érdekek miatt nem is érdemes!”

Egy másik helyen pedig arról értekeznek, a takarékoskodás jegyében a jelenlegi építőipari beruházások nagy részét is leállítanák: „Ma a magyar építőipar 70 százalékát állami megrendelések foglalják. (…)

Vészhelyzetben kifejezetten a gázfogyasztás kiváltását előre kell hoznunk.”

(mandiner.hu)

Add tovább!

Dömötör Csaba tíz pontban cáfolta az ország leghülyébb politikusát, Jakab Pétert – Videó

Hollik: a választás tétje a magyar emberek és Magyarország biztonságának garantálása