in , ,

Nagyon aggódunk a holland jogállamiságért – Varga Judit: Hollandiának már papíron sem független az ügyészsége

Az igazságügyi miniszter szerint ez az Európai Uniót „egyáltalán nem zavarja”.

Varga Judit szerdán a Facebook-oldalán azt írta: az Európai Unió Bírósága kedden megerősítette, hogy Hollandiában az ügyészeket a végrehajtó hatalom konkrét ügyekben is utasíthatja, ezért függetlenség hiányában nem tekinthetőek „igazságügyi hatóságnak”.

A miniszter emlékeztetett: a bíróságnak abban kellett állást foglalnia, hogy a holland ügyészek megfelelnek-e a „végrehajtó igazságügyi hatósággal” szemben támasztott követelményeknek az európai elfogatóparanccsal kapcsolatos eljárásokban.
Az Európai Unió Bírósága szerint – folytatta Varga Judit – az elfogatóparanccsal kapcsolatos határozatokat olyan igazságügyi hatóságnak kell meghoznia, amely megfelel a hatékony bírói jogvédelem követelményeinek, köztük a függetlenség garanciájának.
A holland ügyészeket a végrehajtó hatalom konkrét ügyekben is utasíthatja.

Ezért nem tekinthetőek „végrehajtó igazságügyi hatóságnak”

– fűzte hozzá.

Varga Judit jelezte azt is, hogy a holland ügyészek, mint minden uniós tagállam ügyészei, fontos szerepet játszanak az EU pénzügyi érdekeinek védelmében.
„És most papírt kaptak arról, hogy nem függetlenek” – írta az igazságügyi miniszter, megjegyezve azt is: az Európai Bizottság „bizonyára alig várja, hogy aktiválhassa a jogállamisági kondicionalitást Hollandiával szemben”.

(888.hu)
Oszd meg a barátaiddal is!

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Megláttuk Horn Gábort a Csörtében, és elkapcsoltunk

Kulcsfontosságú interjú Orbán Viktorral a Die Zeitban!