in ,

Nagy pofont kaptak Gyurcsányék – Kritika balról: Szili Katalin kimondta a lényeget Gyurcsányékról: a baloldal mind a mai napig nem tudott a kozmopolita, internacionalista vonalról leszállni (VIDEÓ)

Tovább ül egy semmibe tartó, robogó vonaton, nincs semmiféle jövőképe

A baloldal mind a mai napig nem tudott a kozmopolita, internacionalista vonatról leszállni. Tovább ül egy semmibe tartó, robogó vonaton, nincs semmiféle jövőképe – reagált portálunknak adott interjújában Szili Katalin arra a kérdésünkre, miért lehet, hogy míg a környező államok a szovjet elnyomás alatt is nacionalista-kommunista kormányokat alapítottak, a magyarországi kommunisták a határon túli magyarok létének gondolatától is irtózó internacionalisták voltak. Szili Katalin az interjában többek közt arról is beszélt: ma a pártokat már nem bal- vagy jobboldaliság mentén lehetne osztályozni, hanem aszerint, hogy melyek a nemzeti és melyek a kozmopolita, neoliberális vonulatnak a politikai képviselői.

 

VIDEÓ:

 

A második világháborút követően úgy Magyarországon, mint a szomszédos utódállamokban kommunista alapú kormányzatok alakultak, ugyanakkor érezhető az a kettősség, hogy míg hazánkban a kommunisták internacionalista elveket vallottak, a környező országokban ugyanezek a szocialista berendezkedésű kormányok ideológiáját erőteljesen meghatározta a nacionalizmus, nem kímélve a magyar kisebbséget. Szili Katalintól, a határon túli autonómiaügyekért felelős miniszterelnöki megbízottól arról érdeklődtünk, mi lehet ennek a kettősségnek az oka.

Szili Katalin portálunknak adott interjújában elöljáróban arról beszélt: a Trianon óta eltelt több mint száz évből negyven a kádári éra időszakára esett, amikor Magyarországon tilos volt a határon túli magyarokról beszélni. Hozzátette: a magyar társadalom pontosan ezért lehetett kevésbé érzékeny a nemzeti kérdések iránt, mivel sem az oktatásban, sem a kultúra más területein nem jelent meg ez a kérdés. Szili Katalin ugyanakkor megjegyezte: a téma agyonhallgatása ellenére a társadalomban mégis ott szunnyadt a nemzeti érzés, és a civil hálózat volt az, amely a határon túli magyarság kulturális eredményeit a fennmaradt kapcsolatok révén hazánkba csatornázta. A miniszteri biztos kiemelte: Magyarország kettévált a hivatalos nemzeti szempontokat mellőző hivatalos és a nemzeti érzületű nemhivatalos szemlélet mentén, és ez a két ág a rendszerváltást követően is csak részben ért össze.

 

A szocialista politikában a rendszerváltást követően az internacionalizmust a kozmopolitizmus váltotta föl, amely a maga neoliberális gondolkodásával, és a nemzeti érzületnek és a nemzeti kérdéseknek a teljes annulálásával próbálta meg a magyar társadalmat befolyásolni, maga mellé állítani, de ebben kudarcot vallott

– fogalmazott, hozzátéve:

ma a pártokat már nem bal- vagy jobboldaliság mentén lehetne osztályozni, hanem aszerint, hogy melyek a nemzeti konzervatív és melyek a kozmopolita, neoliberális vonulatnak a politikai képviselői.

 

 

A BALOLDAL TOVÁBB ROBOG EGY SEMMIBE TARTÓ VONATON…

Portálunk felvetette: ha sikerülne kimondani, kibeszélni, miért is van ez a zsigeri ellenállás a baloldal múltjában a határon túli magyarokkal, a nemzeti szempontokkal szemben, az talán segíthetne a baloldali pártok számára is újraértékelni politikájukat, szakítani az évtizedes negatív hagyományokkal. Szili Katalin kérdésünkre úgy reagált: érdemes lenne megfordítani a kérdést, azaz, hogy miért nem tudott Magyarországon kialakulni egy olyan baloldali párt, amelyik alapvetően – más európai országokhoz hasonlóan – nemzeti alapokon nyugszik, sőt, a keresztény emberek érzületét is magáénak vallja. Hozzátette: nem véletlen, hogy bár akad a baloldalon is nemzeti érzelmű politikus, a pártokban nem tudott ez a szemlélet a fősodor részévé válni,

a baloldal mind a mai napig nem tudott a kozmopolita, internacionalista vonatról leszállni. Tovább ül egy semmibe tartó, robogó vonaton, nincs semmiféle jövőképe.

Mint Szili Katalin hozzátette, szerinte a baloldal annak örökségét hordozza, hogy

már a szocialista időkben féltek attól, ha az internacionalista vonalat bezárják, és a nemzeti vonal kerül előtérbe, akkor lehet, hogy a társadalmi erjedés még előbb megindult volna.

AZ EURÓPAI EGYESÜLT ÁLLAMOK GONDOLATA ZSÁKUTCA

Megjegyeztük: manapság, amikor már gazdasági és kulturális értelemben is merünk Kárpát-medencei magyarságban gondolkodni, úgy tűnik, a baloldal még mindig megrekedt az anyaországi határokon belül, képtelenek távolabbra tekinteni. A miniszterelnöki megbízott szerint az európai kozmopolita mainstream, illetve annak médiája láncolja magához a magyar baloldalt, amelynek nincsenek válaszai a magyar jövőt illetően. Mint hozzátette, a nemzetek Európája, és az erős identitású közösségek lehetnek az egyedüli járható út,

az Egyesült Európa elképzelése, amelyet a neoliberális vonal képvisel, zsákutca.

A felvételeket készítette és a videót vágta László Petra. A riporter Susánszky Mátyás volt.

 

 

(pestisracok.hu, Susánszky Mátyás)

 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

 

Támogasd munkánkat egy lájkkal!

Bayer Zsolt a 444-nek: takarodjatok a szemforgató, hazug, aljas anyátokba. Világos?

Bayer Zsolt visszaszólt a német EP képviselőnek: szóval, Daniel, te pont az vagy, aminek neveztelek