in ,

Na, végre! Vádat emeltek Fegyőr ellen!

Vádat emeltek Fekete-Győr és Szarvas ellen

A VÁD SZERINT A MOMENTUMOS POLITIKUSOK HIVATALOS SZEMÉLY ELLENI ERŐSZAKOT KÖVETTEK EL

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt ma öt ügyben, hat személy, köztük Fekete-Győr András és Szarvas Koppány Bendegúz, a Momentum elnöke, illetve a párt tagja, a DK korábbi politikusa ellen nyújtott be vádiratot a Pesti Központi Kerületi Bíróságon – közölte a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője, Keresztes Imre.

Fekete-Győr András és Donáth Anna tüntetnek
Fotó: Havran Zoltán

A vádirati tényállások szerint a 2018. decemberi Kossuth téri tömegdemonstrációkon részt vevő vádlottak

a Parlament épületének védelmét ellátó rendőrsorfalba különböző tárgyakat – köztük üveget és pirotechnikai eszközt – dobtak, illetve tüntetőtársaikat és a rendőröket lökdösték azért, hogy a sorfalat áttörjék.

A vádlottak erőszakos magatartásukkal jogszerű eljárásukban akadályozták a rendőröket, akik emiatt csak megnehezítve tudták ellátni létesítménybiztosítási feladataikat. Az elkövetők cselekményeiket részben egymástól elkülönülten, egyes esetekben pedig közösen cselekedve, csoportosan valósították meg.

Szarvas Koppány Bendegúz (balra) a szintén bírósági tárgyalás elé néző Varju Lászlóval
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Az ügyészség a ma benyújtott vádiratainak többségében azt indítványozta, hogy a bíróság a vádlottakra – figyelemmel a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségéről szóló törvényre – tárgyalás nélkül, büntetővégzés meghozatalára irányuló eljárásban, végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés büntetést szabjon ki. Egy vádlottat érintően – akit csoportosan elkövetett garázdaság bűntette miatt korábban a bíróság próbára bocsátott – egyszerűsített eljárásra az ügyészség nem látott lehetőséget, így esetében azt indítványozta, hogy a bíróság az általános szabályok szerint eljárva ítélje végrehajtandó szabadságvesztésre.

A nyomozó ügyészség hasonló ügyekben eddig kilenc személy ellen emelt vádat, amelyekben a bíróság – hat esetben jogerős – ítéletet is hozott. A bíróság öt esetben egy év vagy az alatti, börtön fokozatú, végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a vádlottakat – amely ítéletek közül kettő lett másodfokon jogerős –, míg egy vádlottat 1 év 8 hónap börtön fokozatú, végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt.

Szabadságvesztést kockáztatnak a rendőrökre támadók, hiszen a hivatalos személy elleni erőszak bűntettének alapesete 1–5 év szabadságvesztéssel büntetendő. Első bűntényesek esetében a bíróság általában felfüggeszti a szabadságvesztés végrehajtását.

 

 

(Szemán László János, magyarnemzet.hu)

 

 

Oszd meg a barátaiddal is!

Bayer Zsolt – A Fidesz Mohácsa

Pilhál Tordai Bencéről: ha újranyitna a Lipót, valószínűleg kórtermet neveznek el róla