in ,

Na végre! Kitiltás és egyéves fizetésmegvonás jár majd a parlamenti cirkuszért

Szabó Szabolcs független országgyűlési képviselő posztolta Facebookra azt a fideszes képviselők által jegyzett módosítót az Országgyűlés működéséről szóló törvényhez

Szabó Szabolcs független országgyűlési képviselő posztolta Facebookra azt a fideszes képviselők által jegyzett módosítót az Országgyűlés működéséről szóló törvényhez, ami tovább szigorítaná a parlamenti rendet, illetve emelné a kiszabható büntetési tételeket a kifogásolhatóan viselkedő képviselőkkel szemben – írja az Index.

 

A törvényjavaslat alapján a képviselőktől a házelnök akár 6 hónapnyi fizetést is elvonhat, amennyiben a képviselő – vagy fizikai erőszakot alkalmaz -, vagy

A KÉPVISELŐ AZ ÜLÉS, A VITA VAGY A SZAVAZÁS MENETÉT AKADÁLYOZZA, VAGY AZ ORSZÁGGYŰLÉS ÜLÉSÉNEK RÉSZTVEVŐJÉT AZ ÜLÉSTERMI JOGAI GYAKORLÁSÁBAN VAGY KÖTELEZETTSÉGEI TELJESÍTÉSÉBEN AKADÁLYOZZA.

A házelnök a fizikai erőszaknál akár 60 naptári napra, azaz két hónapra is kitilthatja a képviselőt a parlamentből,

DE 30 NAPRA AZT A KÉPVISELŐT IS KITILTHATJA, AKI AZ ÜLÉS, A VITA VAGY A SZAVAZÁS MENETÉT AKADÁLYOZZA.

Ha a kizárt képviselő az ülést vezető elnök ülésterem elhagyására irányuló felszólításának nem tesz eleget, az ülést vezető elnök a képviselő azonnali hatályú kitiltását rendelheti el, áll a javaslatban. A kitiltás a törvény értelmében a Parlament és a Képviselői Irodaház épületére is vonatkozik.

Az épületből kitiltott képviselő, mivel fizikailag nem gyakorolhatja szavazati jogát, így szavazati jogát egy másik képviselőnek adhatná át.

“TITKOS SZAVAZÁS ESETÉN A KITILTOTT KÉPVISELŐ A SZAVAZÁS IDŐTARTAMA ALATT A HÁZELNÖK ÁLTAL KIJELÖLT HELYISÉGBEN GYAKOROLHATJA A SZAVAZATI JOGÁT”

– áll a módosítóban.

A tiszteletdíj-csökkentésnél van egy duplázó is a törvényben. Amennyiben ugyanis a fentiekben leírt fizikai erőszakot követ el egy képviselő, vagy

“a képviselő az ülés, a vita vagy a szavazás menetét akadályozza, vagy az Országgyűlés ülésének résztvevőjét az üléstermi jogai gyakorlásában vagy kötelezettségei teljesítésében akadályozza”, majd az ülést levezető elnök, vagy házelnök által elrendelt kitiltásnak nem tesz eleget, és

A KÉPVISELŐ NEM HAGYJA EL AZ ÜLÉSTERMET, AKKOR TISZTELETDÍJ-CSÖKKENTÉS FELSŐ HATÁRA A KÉTSZERESÉRE EMELKEDIK, TEHÁT AKÁR 12 HAVI, EGYÉVNYI FIZETÉS IS UGORHAT.

A törvényben a jegyzőkre vonatkozó szabályok is szigorodnak. A jegyzői megbízatás megszűnhet, amennyiben

HA ADOTT ORSZÁGGYŰLÉSI CIKLUSON BELÜL AZ ÜLÉSNAPRÓL VAGY ÜLÉSRŐL KIZÁRÁS FEGYELMI INTÉZKEDÉST KÉT ALKALOMMAL VAGY A KITILTÁS FEGYELMI INTÉZKEDÉST EGY ALKALOMMAL JOGERŐSEN ALKALMAZTÁK VELE SZEMBEN.

Ha az eddigi éveket nézzük, talán mondhatjuk, ez leginkább a jobbikos Szilágyi Györgyre, illetve a párbeszédes Tordai Bencére jelenthet ilyen módon veszélyt, levezető elnökök többször hallhatóan kifogásolták Szilágyinak a viselkedését például a parlamentben azzal a kommenttel, hogy legalább jegyzőként ne viselkedjen így vagy úgy.

A törvény benyújtói: Kocsis Máté (Fidesz), Böröcz László (Fidesz), Dr. Bajkai István (Fidesz), Dr. Vejkey Imre (KDNP), Halász János (Fidesz), Harrach Péter (KDNP), Hende Csaba (Fidesz), Nacsa Lőrinc (KDNP)

Forrás: Index és vadhajtasok.hu

Oszd meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Fricz Tamás – Borkai – még egyszer és utoljára

Fidesz: A bevándorláspártiak miatt több ezer terrorista jutott be Európába