in ,

Na, végre – A románok elutasítják Ukrajna katonai támogatását

Nyolcvan százalék nem küldene katonákat.

A romániai lakosság közel nyolcvan százaléka elutasítja, hogy Románia katonákat küldjön Ukrajnába, több mint hatvan százaléknyian pedig semmilyen román katonai segítség küldésével nem értenek egyet, írja a Magyar Nemzet. Hozzátették: a Curs közvélemény-kutató cég az orosz–ukrán háború kapcsán végzett felmérést, amely kitér a pártok népszerűségére is. Az adatokból az is kiderül, hogy Románia polgárait sokkal jobban aggasztja az energiahordozók és az élelmiszerek árának növekedése, mint az ukrajnai háború.

 

Humanitárius segítség igen, katonai segítség nem

A Főtér erdélyi portál által idézett kutatás szerint a a válaszadók kilencvenkilenc százalékát nagyon aggasztja az áram árának növekedése. Az élelmiszerárak kapcsán kilencvennyolc, a földgázé esetében pedig kilencvenhat százalékos ez az arány.

Az ukrajnai háború csak a negyedik helyen áll a „aggodalmi listán”,

de itt is magas az arány: a válaszadók kilencvenhárom százaléka tartja nagyon aggasztónak a helyzetet, s nyolcvankilenc százaléknyian attól tartanak, hogy a háború Romániára is átterjedhet. A megkérdezettek nagy többsége egyetért az ukrajnai menekültek befogadásával, támogatja a humanitárius segélyek küldését és az Oroszország elleni európai uniós szankciókat.

A Nicolae Ciuca vezette bukaresti kabinet egyébként már néhány nappal a háború kitörése után úgy döntött, élelmiszer, víz és gyógyszerek mellett logisztikai segítségként golyóálló mellényeket, sisakokat, lőszert, valamint katonai felszerelést is küld Ukrajnának. Az utóbbi hetekben megerősödött a kormányzó pártok népszerűsége, írják. A friss adatok szerint magabiztosan vezeti a támogatottsági listát a hatalmon lévő és a védelmi minisztériumot is irányító Szociáldemokrata Párt harminchat százalékkal. A második helyen a szintén kormányon lévő – a miniszterelnököt adó – nemzeti liberálisok állnak húszszázalékos népszerűséggel. Csökkent az oltásellenes, egyes elemzők szerint orosz anyagi támogatásban részesülő ellenzéki Románok Egyesüléséért Szövetség reputációja, amely tizennégy százalékra esett vissza.

Nagyot zuhant a liberális, szintén az ellenzéket erősítő Mentsétek meg Romániát Szövetség népszerűsége,

a párt jelenleg nyolc százalékon áll.

 

(mandiner.hu)

 

 

Add tovább!

Niedermüller szerint gusztustalan a Békemenet – Tényleg, Peti?

56′-os szabadságharcos üzent – Wittner Mária Fekete-Győrnek: ha nem tud semmit a múltról, akkor fogja be a száját!