in

Na, ugye – Jelentős béremelést ígér a kormány a szakképzésben dolgozóknak is

A szakképzésben oktatók átlagbérét legalább azonos arányban szeretnék növelni a pedagógusok bérével.

A 2023. évi, kétlépcsős bérfejlesztést követően 2024-ben is tovább emelkedik a szakképzésben dolgozók bére – közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint a béremelés alapelve az, hogy a szakképzésben oktatók átlagbérét legalább azonos arányban kell növelni a pedagógusok illetménye emelésének mértékével.

A 2023 decemberében bejelentett 10 százalékos béremeléshez képest átlagosan 32,2 százalékos emelés valósul meg.

Azt írták, 2023-ban két lépcsőben, összességében átlagosan 15 százalékos béremelés történt a szakképzésben oktató tanárok esetében. Az elmúlt napokban megjelent a pedagógusok bérfejlesztéséről szóló koncepció, amelynek intézkedéseit a szakképzésben dolgozók béremelésére vonatkozóan is végrehajtják.

 

 

Hozzátették: bár az operatív programokról folytatott tárgyalások során a szakképzésben oktatók béremeléséhez való hozzájárulástól Brüsszel elzárkózott, a kormány a nemzeti költségvetésből a pedagógusok béremelésével megegyező mértékű emelést biztosít a mintegy 24 ezer szakképzésben oktatónak.

A bérfejlesztés biztosítja a szakképzésben oktatóként dolgozó tanárok és a nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatott szakemberek bérének közelítését az iparban dolgozók béréhez, valamint a köznevelésben megvalósuló béremeléssel történő harmonizálást – áll a tárca közleményében.

(MTI)

 

(Mandi)

 

 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

Tovább tart a lengyel balhé – Árnyékkormányfő lesz Mateusz Morawiecki

Ezek megőrültek? Döbbenet! Az Európai Parlament mégis elveheti hazánktól a soros elnökséget?