in , ,

Na, ugye! Brit portál: a világ harmadik legnagyobb minimálbéremelését produkálta Magyarország tíz év alatt

Hatalmasat nőtt a magyar minimálbér: a Money.co.uk árösszehasonlító oldal legfrissebb kutatásából kiderül, hogy hazánkban a harmadik legnagyobb minimálbér emelkedés ment végbe a világon

Hatalmasat nőtt a magyar minimálbér: a Money.co.uk árösszehasonlító oldal legfrissebb kutatásából kiderül, hogy hazánkban a harmadik legnagyobb minimálbér emelkedés ment végbe a világon az utóbbi évtizedben, ugyanis közel 80 százalékos volt a növekmány. A kutatás nemzetközi visszhangot kapott: még egy görög, baloldali portál is elismerte a sikeres magyar intézkedéseket.

Magyarország a minimálbéremelés élvonalában

A brit portál elemzése szerint a legnagyobb minimálbér emelkedés Litvániában ment végbe, ahol az utóbbi évtizedben több mint száz százalékkal nőtt a minimálbér: a balti állam az egyetlen ország a világon, amely 10 év alatt megkétszerezte minimálbérét 2,40 fontról 4,87 fontra. Az ország így most a 17. helyen áll a legmagasabb minimálbéreket bemutató listán.

Litvániát Dél-Korea követi, ahol 82 százalékkal nőtt a minimálbér, Magyarország pedig a harmadik helyen zárt: a portál kiemeli, hogy hazánk a második európai nemzet, ahol az egyik legmagasabb minimálbéremelés ment végbe: a 2011-es 2,47 fontos minimálbér több mint háromnegyedével nőtt, így a magyar állampolgárok ma már jóval több mint 4 fontot kaphatnak.

A magyar minimálbér 2020-ban pedig magasabb, mint a görög vagy a szlovák.

A következő két helyen két másik V4-es gazdaság áll: Lengyelország a negyedik, Csehország az ötödik helyen végzett, ahol szintén erős növekedés volt tapasztalható.

A kutatásból kiderült, hogy az OECD tagországok között Magyarországon a tizedik helyen áll a minimálbér szintje.

A portál hozzáteszi, hogy míg a minimálbér tíz év alatt több mint 76 százalékkal nőtt hazánkban, addig

a megélhetési költségek csupán 25,7 százalékkal emelkedtek, ami nem számít magasnak,

Törökországban például 163 százalékos volt az emelkedés, Oroszországban pedig 86,7 százalék.

Baloldali görög lap ismeri el a magyar minimálbéremelést

Az Efymerida ton Syntakton (A szerzők folyóirata) nevű baloldali görög portál – meglepő módon – elismerő hangon számolt be a magyar és lengyel minimálbéremelésekről.

A portálon megjelent elemzés szerint az évtized legnagyobb minimálbér növekedését mutató tíz ország többségének is kezdetben (2010-ben) a megszorító politikákat ajánlották a nemzetközi szervezetek, így a görög bérpolitikát kellett volna követniük, de végül elutasították a megszorításokat.

A megszorítások elutasítása ellenére Litvánia, Magyarország, Csehország és Lettország jelentős ugrásokat értek el e tekintetben – az első három országban abszolút értékben magasabb a minimálbér, mint Görögországban – jelenik meg az elemzésben.

 

 

A görög portál ábráján látszik, hogy míg Görögországban 2010-ben 5,62 euró volt az egy órára jutó minimálbér, 2020-ra 4,94 euróra, azaz kicsivel több mint 12 százalékkal esett vissza. Ezzel szemben, a harmadik helyen álló Magyarországon, 2,89 euróról 5,11 euróra emelkedett a minimálbér tíz év alatt.

Tegyük hozzá, hogy Görögországban nem először ismerik el Magyarország 2010 utáni gazdaságpolitikáját, ugyanis korábban az Analyst nevű konzervatív elemzőközpont írt „magyar csodáról”, számoltunk be a Makronómon. A magyar példa címet viselő elemzésében a görög kutatás kiemeli a válságot enyhítő magyar intézkedéseket és nagyon is sikeresnek véli a kormány válságkezelését.

 

(mandiner.hu)

 

Add tovább!

A nyugat hanyatlása – Terrorcselekménynek nyilvánította a Scotland Yard a brit parlamenti képviselő meggyilkolását

Bese Gergő atya: egy évtized eredményeit veszélyeztetné a kormányváltás