in ,

Na, ez most nem vicc és nem hisztéria: riasztóan közel jön a Földhöz a legveszélyesebb aszteroida

A sokak által csak végítélet aszteroidájaként emlegetett óriási Apophis közelebb lesz mint korábban feltételezték.

A sokak által csak végítélet aszteroidájaként emlegetett óriási Apophis közelebb lesz mint korábban feltételezték.A 2004-ben felfedezett, több mint 340 méter átmérőjű Apophist sokan az egyik legveszélyesebb aszteroidának tartják, nem véletlenül; a legfrissebb számítások szerint ugyanis a 16 ezer kilométer per órával haladó kisbolygó mindössze 32 000 kilométerre lesz tőlünk[1], közelebb, mint a geostacionárius pályán keringő műholdjaink – írja az Origó.

Az aszteroida 2029-ben fog érkezni, de vajon van-e reális esélye egy becsapódásnak?A kutatók szerint az első látásra riasztó adatok ellenére nem kell aggódni, a pályakalkulációk alapján a következő 100 évben az Apophis biztosan nem fog bolygónknak csapódni.A kisbolygó mozgását azonban így sem szabad szem elől téveszteni; a Földnek ütközve 850 megatonnás bomba erejével robbanna fel.

Ez hatalmas szám és valóban nagy pusztítást okozna, de meg sem közelíti a dinoszauruszokat 65 millió éve kiirtó, több kilométer átmérőjű óriásaszteroida erejét.

 

A legutolsó, nagyobb pusztítást okozó becsapódás a tunguszkai esemény volt; 1908-ban egy ismeretlen eredetű, nagyjából 30 méter széles égitest robbant fel Szibéria felett.A robbanás ereje 12 megatonna volt, ami 185 hirosimai atombomba erejével ért fel. A robbanás több száz kilométeres körzetben okozott irtózatos pusztítást, teljesen letarolva a környező erdőket.

 

(magyarnemzet.hu)

 

Add tovább!

Varga Mihály: Magyarország nem támogatja a gázembargót és a globális minimáladó bevezetését sem

Hont András szerint a Ryanair igazgatója egy “f*sz” – Videó