in ,

Na, ez igen! Brüsszeli korrupció: ingyen repült a Qatar Airways-szel a katari légiegyezményért felelős uniós főigazgató

Henrik Hololei útjait Katar fizette. Az Európai Bizottságban is szedi áldozatait a brüsszeli korrupciós botrány.

Leleplező cikket közölt a POLITICO a brüsszeli korrupciós botrány újabb érintettjéről. Henrik Hololei, az Európai Bizottság Mobilitási és Közlekedési Főigazgatóságának (DG MOVE) főigazgatójáról nemrég derült ki: rendszeresen utazott ingyen business classon a Qatar Airways járatain, miközben főigazgatósága éppen a katari légitársaság európai piacra lépésének feltételeiről tárgyalt.

Hololei 2016 és 2021 között, azaz a tárgyalások ideje alatt hatszor utazott a katari légitársasággal ingyen,

ebből négy utazást vagy közvetlenül, vagy egy katari légiipari szövetségen keresztül közvetetten a katari állam fizetett.

(Egy hónapra előre ma 3716,83 euró egy business class-jegy oda vissza Brüsszelből Dohába, ez jelenlegi árfolyamon kicsivel több, mint 1,4 millió forint.)

A főigazgató a POLITICO megkeresésére nem kívánt nyilatkozni, a Bizottság egy szóvivője azonban úgy fogalmazott, hogy az utak mindegyike „jóváhagyásra került, és a vonatkozó szabályokkal összhangban került lebonyolításra”, ennek keretében a potenciális összeférhetetlenségeket is „alaposan megvizsgálták és kizárták”. Ugyanezen szóvivő hangsúlyozta, hogy Hololei „soha nem volt része” az EU és Katar közötti légiipari tárgyalásoknak –

ami izgalmas kijelentés annak tudatában, hogy a megállapodást konkrétan az általa vezetett főigazgatóság tárgyalta le.

Az EU és Katar tárgyalásainak eredményeképpen a katari légitársaságok – köztük a Hololeit gyakran szállító Qatar Airways – leszállási jogot nyertek a legtöbb uniós repülőtéren, azaz megnyílt előttük a 450 millió fős európaipiac. Eközben az európai légitársaságok viszonossági alapon szintén megkapták ugyanezeket a jogokat Katarban, de ezáltal csak Katar hárommilliós piacához férnek hozzá, igaz, a dohai repülőtér gyakran használt átszállási pont Európa és Ázsia nagyvárosai között.

Az Európai Parlament tekintélyét jócskán megtépázó brüsszeli korrupciós botrány – az európai sajtónyelvben ismeretes nevén Katargate – kirobbanása után az Európai Parlament demonstratíve beszüntetett minden munkát az EU-Katar légiközlekedési egyezményen.

Ez ugyanakkor a világon semmiféle relevanciával nem bír, mert az egyezmény de facto már hatályban van;

az EP-nek mindössze egy megerősítő zárószavazást kellene csak lebonyolítania azután, hogy a tagállamok egy többéves folyamatban egyenként ratifikálták az egyezményt. Ennek azonban az egyezmény hatályossága szempontjából semmilyen jelentősége nincs.

Henrik Hololei régi motoros a brüsszeli establishmentben: már hazája, Észtország uniós csatlakozását is tanácsadóként segítette, aztán a három cikluson át európai biztosként tevékenykedő volt észt miniszterelnök, a jelenleg regnáló Kaja Kallas édesapja, Siim Kallas kabinetfőnöke volt 2004-től 2013-ig. 2013-2015 között az Európai Bizottság főtitkár-helyettese volt, 2015 óta áll a DG MOVE élén.

Hololei esete világossá teszi azt, hogy a brüsszeli korrupciós botrányban valószínűleg nem csak az Európai Parlament, de az Európai Bizottság különböző tisztségviselői is érintettek.

 

(Kohán Mátyás, Mandi)

 

 

 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

 

Figyelem!

Veszélyben a munkánk, veszélyben a mindenszo.hu!

Mint arról már beszámoltunk, teljesen jogtalanul, és oktalanul a Facebook korlátozta a negyvenezres Facebook oldalunkat. Az elérésünk teljesen lecsökkent, szinte a nullára.

Alternatív módokon is próbálunk hozzátok eljutni, ezért arra kérünk téged is, segítsd a munkánkat, ha teheted, kövess minket a többi közösségi médiában is, mindegyiken szintén naprakész információkhoz, hírekhez juthatsz:

 

TELEGRAM csatornánk, itt tudsz csatlakozni hozzá:
Telegram – Alkalmazások a Google Playen

TWITTER oldalunk, itt tudsz csatlakozni hozzá:

Twitter Clearance, 54% OFF | www.ingeniovirtual.com

 

REDDIT oldalunk, itt tudsz csatlakozni hozzá:
ArtStation - Reddit Logo Study

 

VK oldalunk, itt tudsz csatlakozni hozzá:
Fájl:VK.com-logo.svg – Wikipédia

Kövess minket az alternatív Facebook oldalunkon is, itt tudsz csatlakozni hozzá:

Download Facebook (FB) Logo in SVG Vector or PNG File Format - Logo.wine

 

 

 


 

 

Támogasd munkánkat egy lájkkal! Köszönjük!

 


 

 

 

 

 

Magukat szúrják tökön a lengyelek – Morawiecki bejelentette: teljesen leállítják az orosz olaj importját

A világ csendőre megint fenyegetőzik – Blinken: nem fogunk hezitálni, hogy lecsapjunk Kínára, ha megsértik a szankciókat