in , ,

Na, ez egy fontos kérdés! Lánczi Tamás: nem lehet, hogy az a pénz, ami Magyarországnak járna, valójában már nincs meg?

Kiürülhetett a brüsszeli kassza Ukrajna támogatása miatt, hangzott el a 48 percben.

A brüsszeli elit úgy döntött, hogy Európa az Egyesült Államok hátsó udvara lesz – hangzott el az M1 és a hirado.hu közös hírháttérműsorában, a 48 perc – Házigazda Lánczi Tamás csütörtök esti adásában. A műsorban ezúttal Kiszelly Zoltán politológus, a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója, Kulifai Máté, a Hetek lapszerkesztője és Szikra Levente, az Alapjogokért Központ elemzője volt Lánczi Tamás vendége.    

„Kiürült a brüsszeli kassza, az a kassza, amelyből Ukrajnát támogatják. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke 50 milliárd eurót kér, ennyi lenne a következő segélycsomag” – vezette fel a beszélgetést a műsor házigazdája, aki emlékeztetett arra, hogy a különböző támogatásokat összevetve „másfél év alatt nagyjából 190 milliárdot költöttünk Ukrajnára. Mennyire reális, hogy újabb 50 milliárdot át fog utalni az unió?” – vetette fel a kérdést vendégeinek Lánczi Tamás.

Lánczi Tamás az ukrajnai háború kapcsán megjegyezte: „én úgy látom, hogy valójában arról van szó, hogy az Egyesült Államok áttolná az unióra a háború költségeit”. Arra is rámutatott, hogy

miközben 50 milliárdot adna újra az EU Ukrajnának, mindössze ötmilliárdot juttat fontos EU-s fejlesztésekre.

Kiszelly Zoltán azt mondta, vita van arról, hogy Európa Kínának a hátsó udvara legyen vagy az USA-nak. Hozzátette,

a brüsszeli és a német elit is úgy döntött, hogy Európa az Egyesült Államok hátsó udvara lesz.

A politológus több példát is említve arról beszélt, hogy a kaotikus állapotokból egyértelműen profitál Amerika. Szikra Levente kifejtette, ő inkább egyfajta önkéntes, kevésbé önkéntes alárendelődést lát az európai politika részéről, és úgy véli, hogy a Biden-adminisztráció politikai szándékai mögé sorakozott fel a brüsszeli politika.

A Hirado.hu tudósítása szerint a műsorban azt is megvitatták, hogy miközben felfoghatatlanul nagy összegeket áldoz az Európai Unió Ukrajna támogatására, az olyan uniós tagállamok, mint Magyarország vagy Lengyelország, még mindig nem kapták meg a nekik járó uniós pénzeket. „Nem lehet, hogy az a pénz, ami Magyarországnak járna, valójában már nincs meg?” – vetette fel ennek kapcsán Lánczi Tamás. Kulifai Máté ezt elképzelhetőnek tartva azt mondta: „nem is annyira transzparens, hogy pontosan hogy működnek a brüsszeli döntésmechanizmusok”.

(MTI)

 

 

 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

 

Tudták? A főpolgármester lényegében már megbukott, csak a jogi rész hiányzik még

A pestisracok.hu munkatársa elküldte hosszabb pihenőre az ellenzéket