in

Müller Cecília: nagy a kockázata annak, hogy a fővárosba berobban a járvány

A fővárosiak fokozott fegyelmezettségükről és együttműködésükről biztosítsák a magyarországi embereke

A fővárosiak fokozott fegyelmezettségükről és együttműködésükről biztosítsák a magyarországi embereket – hívta fel rá a figyelmet Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján vasárnap.

Tovább emelkedett a laboratóriumi vizsgálatokkal igazolt fertőzöttek száma, 733 fertőzöttet tartanak nyilván. Két idős magyar elhunyt – számolt be Müller Cecília. Jelenleg 34 olyan, a koronavírussal összefüggésbe hozható haláleset van hazánkban, ugyanakkor a gyógyultak száma emelkedik, 66-an távozhattak gyógyultan.

 

Az országos tisztifőorvos közlése szerint 21 250 igazolt laboratóriumi vizsgálat történt. Müller Cecília kiemelte, most különösen a budapestiekhez intéz felhívást. Az adatok elemzése alapján kiderült, hogy a legtöbb fertőzött a fővárosban van, ez az összes fertőzött 42 százaléka, ha ebbe a körbe Pest megyét is belekapcsoljuk – mondta az országos tisztifőorvos – akkor az összes igazolt fertőzött 62 százalékáról beszélhetünk.

Nagy a kockázata annak, hogy a fővárosba berobban a járvány

– tette hozzá.

Müller Cecília szerint azt látni, hogy a százalékos mérték most rendkívüli mértékben a fővárosra és Pest megyére koncentrálódik. Kérte, hogy az emberek ne lazítsanak azokon az intézkedéseken, amiket meghozott az operatív törzs és sokan nem veszik komolyan a korlátozásokat.

Ez nem a beszélgetések ideje, hanem az, amikor gyorsan elvégzi a dolgát, majd hazatér az otthonába, de a legjobb, ha nem megy sehova. Egy minimális rövid időt töltsenek az idősek az otthonukon kívül

– emelte ki.

A fiatalokhoz szólva Müller Cecília nyomatékosította, ez nem a csoportosulások ideje, mert a foiatalok átadói lehetnek a betegségnek, vagyis rájuk a szabályok ugyanúgy vonatkoznak.

Ügyeljük a szociális másfél méteres távolságra, amit most már meg is fogunk követelni, sokkal nagyobb fegyelmezettségre van szükség

– jelentette ki.

Maradjunk otthon, akinek pedig muszáj menni, az a lehetős legrövidebb idő alatt térjen vissza az otthonába!

– zárta szavait az országos tisztifőorvos.

Szombaton hét repülőgép érkezett a Liszt Ferenc-repülőtérre – emlékeztetett Kiss Róbert, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa.

4 millió sebészeti szájmaszk, 400 ezer védőruházat, 100 ezer védőszemüveg és 6000 arcvédő érkezett – ismertette.

Tirol tartományból magyarok érkeztek haza két konvojban – folytatta Kiss Róbert. Az első konvoj 149 magyar állampolgárral 21.30-kor lépett át Hegyeshalomnál. A második konvoj szintén Hegyeshalomhoz érkezett 2 óra 30 perckor és 70 magyar állampolgár lépett be az országba.

Az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa elmondta, az elrendelt hatósági házi karanténok száma 13 435, az ellenőrzések pedig folyamatosak.

Csatlakozva Müller Cecília felhívásához, Kiss Róbert rámutatott,

jelentős csoportosulási helyszín a Városliget, a Normafa és a Margitsziget is.

Lakossági bejelentés alapaján rendőri intézkedésre is sor került egy XIII. kerületi illegális gyorsulási versenyen, ahol fiatalok jelentek meg és szegték meg a kijárási korlátozást. Ezt a csoportosulást a rendőrök felszámolták és a szankcionatív intézkedéseket megtették.

Rendőri beszámolók alapján a belvárosban, a Király utca környékén és a Gellért-téren szintén nagyobb csoportok alakultak ki, az itt lévő fiatalokat rendőri intézkedés alá vonták.

Szombaton 24 feljelentés és 14 helyszíni bírság történt

– tette hozzá Kiss Róbert.

 

(hirtv.hu)

 

 

Oszd meg másokkal is!

Cselekvés helyett továbbra is csak szövegelnek – Von der Leyen: Új “Marshall-terv” kell az Európai Unió megerősítéséhez

Iszonyatos liberális vinnyogás van az ingyen parkolás miatt! Mutatjuk