in

Mit károgtak a libsik, amikor a Fidesz 2010-ben ezt ígérte. Most megvalósul – Látóhatáron belül a teljes foglalkoztatottság Magyarországon

ennyi

Látóhatáron belül a teljes foglalkoztatottság Magyarországon

 

Soha nem mért mélységbe, 3,8 százalékra süllyedt a munkanélküliség, ami azt jelenti, hogy szinte minden magyar embernek, aki képes és akar dolgozni, van munkája – jelentette ki Varga Mihály.

A nemzetgazdasági miniszter elmondta, korszakhatárhoz érkeztünk a foglalkoztatásban, mivel a kormány növekedést támogató politikája, a gazdaság folyamatos erősödése és egészséges szerkezete a munkaerőpiacon is fordulatot eredményez.

A tárcavezető hangsúlyozta: a foglalkoztatás dinamikus növekedésének köszönhetően a 2010-es kormányváltás óta mintegy 750 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma. A növekedés döntően a hazai versenyszférában következett be, ahol 570 ezer fővel nőtt a létszám.

Varga Mihály elmondta, egyértelmű siker, hogy csak az elmúlt egy évben a hazai elsődleges munkaerőpiacon 85 ezerrel dolgoztak többen, miközben a közfoglalkoztatottak száma 37 ezerrel, a külföldön dolgozók száma 11 ezerrel csökkent. A kormány intézkedései, a hatéves bérnövelési és adócsökkentési megállapodás, a Munkahelyvédelmi akció, az Ifjúsági garancia program, illetve a munkahelyteremtő beruházások támogatása nagyban segítette a munkából élők számának növelését. Természetesen még van az országban munkaerő-tartalék, a jelenleg inaktívakat, a munkanélkülieket, a kisgyerekes anyákat, illetve a nyugdíjasokat is szeretnénk minél nagyobb számban támogatni a munkaerőpiacra történő visszatérésben – tette hozzá.

Varga Mihály kiemelte: folytatni kell a szakképzési- és felnőttképzési rendszer átalakítását, bővíteni kell a munkaerő-mobilitást ösztönző támogatási programokat. Ez utóbbi részeként szélesebb vállalati- és önkormányzati támogatásokat kell biztosítani a munkásszállók építéséhez, kialakításához.

A megváltozott foglalkoztatási helyzetben a munkaadóknak is át kell gondolniuk, hogyan tudják a jövőben meglévő kapacitásaikat megtartani és bővíteni. A bérek növelése mellett a kormány külön támogatást biztosít technológiai fejlesztésekhez, a munkaerőt kiváltó beruházásokhoz. A képzési rendszernél pedig sokkal inkább a munkaerőigények alapján kell a programokat, így a szükséges támogatásokat is folyósítani, ebben számítunk a munkaadói- és munkavállalói érdekképviseletekre, a duális képzésben partner Magyar Kereskedelmi- és Iparkamarára is – hangsúlyozta a miniszter.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)
(kormany.hu)

Példátlan összefogás!!! – Erre készül Lengyelország és Magyarország

Politikai elemző : „Még soha nem volt ilyen szoros a magyar-lengyel együttműködés”