in ,

Mindenki nyugodjon le! Az év végére egyszámjegyű lesz az infláció a gazdasági miniszter szerint

„A kormányzati küzdelem eredményei most fognak megmutatkozni” – fogalmazott Nagy Márton.

A várakozások szerint a következő hónaptól csökken az infláció, és az év végére egyszámjegyű lesz – mondta a gazdaságfejlesztési miniszter a kormány Facebook-oldalán pénteken. Nagy Márton kifejtette: az áremelkedés elleni kormányzati küzdelem már jó ideje megkezdődött,

de ennek eredményei most fognak megmutatkozni.

A háború és az elhibázott brüsszeli szankciók lökték az egekbe az inflációt, a kormány a jegybankkal együttműködve harcol annak érdekében, hogy letörje – fogalmazott.

Emelkedhet a reálbér

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján az infláció az év első hónapjában 25 százalék fölé került, ugyanakkor a kormány várakozásai szerint itt tetőzik. A januári adatot még fűtötte az üzemanyag-árstop kivezetése, biztató azonban, hogy az élelmiszerek áránál fordulat történt, az csökkenő pályára állt – jelezte a miniszter.

Hangsúlyozta: a kormány gazdaságpolitikai lépései be fognak érni, a globális kínálati sokk enyhül, így a következő hónapokban meg fog indulni az infláció mértékének csökkenése. A gazdaságfejlesztési miniszter kitért arra is, hogy minél gyorsabban sikerül az inflációt leszorítani, annál nagyobb lehet idén a reálbér-emelkedés.

(MTI)

Na, lassan vége a (liberális) politikai bíróságnak? Több bírót felmentett a tisztségéből Novák Katalin

Hoppá! Oroszország előfeltételek nélkül kész tárgyalni Ukrajnával