in

Mérséklődött a gyermekszegénység – A libsik növelték, az Orbán kormány csökkentette

Számos program segíti a fiatalok továbbtanulási mutatóinak javulását

negative trend

Mérséklődött a gyermekszegénység

 

Jelentősen javult Magyarország gyermekszegénységi statisztikája, ezzel hazánk a harmadik helyen áll az Európai Unióban a hátrányok „lefaragásában”. Az eredmények mögött számos fontos kormányzati intézkedés áll – nyilatkozta lapunknak Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár.

 

A 2010-es kormányváltás idején Magyarországon 38,7 százalék volt azoknak a 18 év alattiaknak az aránya, akiket fenyeget a szegénység és a társadalmi kirekesztettség. A jelenlegi kormányzat munkájának köszönhetően 33,6 százalékra csökkent ez az arány – derül ki az Eurostat legújabb felméréséből. Az uniós átlag jelenleg 26,4 százalék.

Az Eurostat az Európai Bizottság (EB) egyik luxemburgi központú főigazgatósága, amelynek fő feladata, hogy statisztikai információkat készítsen a tagállamokról és a tagjelöltekről. A most megjelentetett gyermekszegénységi vizsgálatuk alapján a magyarországi, öt százalékot meghaladó csökkenés az EU-tagállamok között a harmadik legjobb eredmény Lettország 17,5 százalékos, Lengyelország 6,6 százalékos „hátránylefaragása” után.

Fotó: Teknős Miklós

Az intézkedések része a térítésmentes étkeztetés is

– A kormány elkötelezett abban, hogy a gyermekek életminőségét folyamatosan javítsa, és a hátrányos helyzet ne jelentsen életre szóló sorsot – nyilatkozta lapunknak az Eurostat jelentése kapcsán Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár.

Mint mondta, számos olyan programot indítottak, amely ezt a célt szolgálja. A kormányzati intézkedések közül említést érdemel a Biztos Kezdet Gyerekházak létrehozása, a hátránykompenzáló tanodák számának 160-ról 270-re növelése, az ingyenes tankönyv és a térítésmentes gyermekétkeztetés biztosítása az első kilenc évfolyamon.

– A gyermekszegénység csökkentését szolgálta a kötelező óvodáztatás bevezetése, ezzel együtt az érintett családok szegénységnek való kitettségét jelentősen enyhítette a rezsicsökkentés, a foglalkoztatás bővítése, s a devizahitelesek megsegítése is – hangsúlyozta az államtitkár.

Szavai szerint folytatni fogják ezt a társadalompolitikát, így a következő években továbbra is folyamatosan csökkenhet a gyermekek szegénységnek való kitettsége, veszélyeztetése.
Mint arról beszámoltunk: az ország 31 leghátrányosabb helyzetű járásában gyerekesélyprogramokat támogató pályázatot indít a kormány, amelyre 24 milliárd forintot fordítanak.

A program hozzájárul a nélkülözés mérsékléséhez, segíti a továbbtanulási mutatóik további javulását, és az egészségtudatos életmód elterjesztését is. A kedvezményezett járások az ország legszegényebb régióiban, Borsod, Szabolcs, Somogy és Baranya megyében találhatók.

Támogatás fogyatékosoknak

Mintegy 250 millió forintra pályázhatnak a fogyatékkal élők társadalmi befogadását és önállóságát segítő szervezetek az év végétől. Ehhez jövőre segítőkutya-kiképzéssel foglalkozó szervezetek támogatására 45,3 millió forint áll rendelkezésre, a fogyatékkal élők regionális és helyi szervezetei szakmai programjaik támogatására 170,7 millió forintra pályázhatnak, a szülősegítő szolgáltatások támogatására pedig 29,6 millió forintot biztosítanak.

(Varga Attila, magyaridok.hu)

 

BRUTÁLIS! – Soros 1 millió Euróért vásárol ballib képviselőket!

Apáti Bence – Soros coming outja