in , ,

Menekül Macron a lázadó franciák elől, inkább a világvégéről prédikál

A haladó Nyugaton sem fenékig tejfel az élet

A haladó Nyugaton sem fenékig tejfel az élet. Erről árulkodik legalábbis a franciaországi felfordulás, amellyel a haladás birodalmának legbölcsebb vezetője nem tud mit kezdeni, és úgy tűnik, hogy emiatt nem is akar. Emmanuel Macron a Franciaországban kitört, azóta véres agresszióba torkollott demonstrációk 10. napján kifejtette, őt a világ vége foglalkoztatja, nem pedig az, ha a franciáknak anyagilag nehéz a hónap vége, közben pedig ő az, aki euró tízezreket költ sminkre és legfőbb feladatának tekinti, hogy illegális bevándorlókkal szelfizzen. 

Gazdasági és szociális válaszokat ígér a francia elnök az országban kitört demonstrációk miatt, de nagyon úgy tűnik, hogy ezek csak üres szavak, és Macron még mindig egy áttörhetetlen buborékban tengeti a mindennapjait édesanyjával feleségével, miközben egyre távolabb kerül a bérből és fizetésből élő franciáktól, akik nagyjából másfél héttel ezelőtt döntöttek úgy, hogy demonstrációt szerveznek. Az utolsó csepp a pohárban a benzin árának megemelése volt, emiatt pedig kezdetben olajfinomítók, benzinkutak, kereszteződések, autópályák közelében szerveztek tiltakozást az egyébként is durván megadóztatott vidéki emberek, akiknek nem az a gondjuk, hogy nincs nyomtatott internet, hanem az, hogy nem érzik képviselve magukat a belvárosi elit által hatalomba helyezett miniszterelnökön keresztül, aki még komoly adókkal is sanyargatja őket. 

Fotó: MTI/AP/Michel Euler

Az események múlt szombaton durvultak el igazán, amikor a “sárga mellényes” demonstrálók elhatározták, hogy elfoglalják Párizst. Az események felett a hatóságok gyorsan elvesztették az irányítást, a tüntetők utcaköveket szedtek fel, barikádokat építettek és összecsaptak a hatóságokkal, akik ijedtükben vízágyúval, könnygázzal és gumibottal kezdték oszlatni a néhány ezresre duzzadt tömeget. 

Megoldást úgy tűnik nem is remélhetnek az elégedetlen franciák, hiszen november 27-én Macron az EPP nevű energiaprogramot mutatta be a nagyközönségnek, amelynek kapcsán ismét eléggé sikerült mellényúlni. A zavargások kitörése után 10 nappal  a francia elnöknek azt sikerült mondani, hogy érti, hogy az embereknek valami problémájuk van, de ez ellen nem kíván semmit tenni, hiszen fontosabb neki a környezetvédelem.

Fotó: MTI/AP/Kamil Zihnioglu

Nem tehetünk hétfőn a környezetért és kedden pedig a benzinárak emelése ellen.

– mondta Macron kedden.

Ennek tetejében azt is sikerült hozzátennie:

Mi a világ végéről beszélünk, miközben ti egy anyagilag nehéz hónap végéről. 

Szerencsére a népén kívül a francia elnök mindent fontosnak tart, különösen az elektromos autók térnyerését, 12 atomreaktor bezárását, és 8 milliárd eurót, amit a megújuló energiába szeretne beleölni. Természetesen a környezetvédelem és a zöld jövő fontos, de Macron mintha nem értené, mi történik körülötte.

A fenti mondatokból jól látszik: Macronnak esze ágában sincsen megoldást találni a franciák problémáira egy dolog azonban nagyon jól megy a haladó oldalon (ahogy nálunk is), mégpedig a jobboldal hibáztatása. Macron és barátai a párizsi összecsapások kapcsán kifejtették, az egészet Marine Le Pen szervezte meg, miközben a jobboldali politikus csupán azt nehezményezte, hogy a hatóságok nem adtak az embereknek engedélyt arra, hogy a Champs-Élysées környékén tiltakozzanak az újabb megszorítások ellen. Egyébként a helyzetet nem csak Le Pen, de a többi politikus sem meri kihasználni saját érdekei szerint, hiszen ahogy a felvételeken jól látható volt szombaton egymás mellett hajigálták az utcaköveket a jobboldaliak és baloldaliak, utóbbiak jelenlétéről pedig néhány Che Guevarás zászló is tanúskodott.

Fotó: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

Macron egyelőre tüneti kezelést alkalmaz gumibotok és gumilövedékek segítségével, ez ellen azonban nem tiltakoznak Európa modern fiataljai, a Kossuth tér elfoglalása sem azért fulladt kudarcba, mert a “diákok”, vagy Momentum a franca nagykövetség elé hívta a jövő értelmiségét, hogy virrasztással fejezzék ki elítélő véleményüket az embertelen rendőri túlkapások ellen. 

(Dezse Balázs, pestisracok.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Nem stadion! – Megjöttek az első emeletes vonatok

Chuck Norris hamar összebarátkozott Orbán Viktorral – Videó