in

Mégsem vagyunk 4 milió szegény országa? – Tömeg a bevásárlóhelyeken

Tumultus van az élelmiszerboltokban, és aranyvasárnap hétvégéjén az ajándéknak szánt iparcikkek üzleteiben is tömegre lehet számítani.

TÖMEG A BEVÁSÁRLÓHELYEKEN

A KERESKEDELEM MELLETT A SZOLGÁLTATÁSOK TERÜLETÉN IS ERŐS A FORGALOM

Tumultus van az élelmiszerboltokban, és aranyvasárnap hétvégéjén az ajándéknak szánt iparcikkek üzleteiben is tömegre lehet számítani. Minden termékkörben jóval több árut értékesítenek a kereskedők, mint egy évvel ezelőtt, és a fogyasztás más területein is látható, hogy a lakosságnak megnőtt a szabadon elkölthető jövedelme – közölte lapunkkal az Országos Kereskedelmi Szövetség.

 

– Minden piaci szereplő arról számol be, hogy az idei karácsonyi bevásár­lási szezonban nőtt a forgalma a tavalyihoz képest, becslések szerint legalább tíz-tízmilliárd forinttal többet költ a lakosság idén decemberben az élelmiszerek és az iparcikkek területén is – mondta pénteken a Magyar Időknek Vámos György.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtit­kára rámutatott: a nagy tömegeket vonzó, jellemzően este tíz óráig nyitva tartó bevásárlóközpontok, hipermarketek látogatottsága közvetlenül a karácsony előtti napokban a legmagasabb, de élénk forgalomról számolnak be a szaküzletek, a bevásárlóutcák, a vásárok kereskedői, továbbá a szolgáltatók is.

– A bérek tíz százalék fölötti éves növekedése, illetve minden gazda­sági mutatónk megalapozta az erős év végi forgalmat a boltokban. A fogyasztás több területén látható, hogy megnőtt a szabadon elkölthető jövedelem, illetve azt is érzékelik a kereskedők, hogy a minőségibb, drágább termékek iránti igény is fokozódik – mondta Vámos György.

Fotó: Bach Máté

Nőtt a családok jövedelme: minden termékkörben bővült a fogyasztás

Emlékeztetett: az idén az aranyvasárnap szenteste napjára esik, december 24-én azonban a jogszabály szerint csak 14 óráig lehetnek nyitva az üzletek, kivéve a benzinkutak, virágboltok, pékségek, illetve a repülőtéren lévő üzletek, és december 25–26-án, valamint január 1-jén, újév napján minden üzlet zárva lesz.

Erős forgalom várható a karácsonyi ünnepek alatt és szilveszterkor az éttermekben is, sőt a két ünnep között is nagy vendégjárásra számítanak – ezt Könnyid László, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke jelezte a távirati irodának. Mint mondta, az étlapokon megjelennek a tradicionális magyar ételek, még azokon a helyeken is, ahol nem ez a specialitás.

A köztévén tegnap arról beszéltek, hogy az ország több pontján is kezdődik a síszezon. Eszerint Eplényben és Visegrádon is sikerült hóágyúk segítségével behavazni néhány pályát, és már Bánkúton is lehet síelni. A tervek szerint a mátrai sípark és a kékestetői pálya karácsony második napján nyit.

Noha az időjárásban enyhülés vár­ható, a sípályák üzemeltetői abban bíznak, hogy a téli szünet idején kitart a hó a hegyekben.
(Thurzó Katalin, magyaridok.hu)

Az invázió kapujában – Bakondi György: tízmilliók kelhetnek útra fekete Afrikából

Viszlát, nem fogsz hiányozni! – A menekültválság lehet Angela Merkel veszte