in

Megint magyar siker!! – Tőlünk érkezett az év startupja!

Sikerrel szerepeltek a hazai induló vállalkozások a nemzetközi versenyeken: a Turbine.AI Közép-Európa legjobb startupja lett, míg a HeatVentors a PowerUP! verseny döntöjét nyerte meg.

Sikerrel szerepeltek a hazai induló vállalkozások a nemzetközi versenyeken: a Turbine.AI Közép-Európa legjobb startupja lett, míg a HeatVentors a PowerUP! verseny döntöjét nyerte meg.

 

A magyar Turbine.AI 12 kategóriából háromban győzött, a verseny négyéves történetében először nyerte el magyar vállalkozás a Startup of the Year címet a Central European Startup Awards (CESA) szófiai nagydöntőjében. A magyar cég a legjobb biotech és a legjobb mesterséges intelligencia kategóriák mellett lett az év startupja. Az elismerésekért tíz ország száz legjobb startupja versenyzett; Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország, Ausztria, Szerbia, Szlovénia, Horvátország, Románia és Bulgária nemzeti győztesei vettek részt a megmérettetésben – írta az MTI a szervező xLabs közleményére hivatkozva. Szalay Kristóf, a Turbine.AI alapítója 2010-ben egy olyan szoftveren kezdett dolgozni, amely a rákkal kezelt sejtek működését modellezi, szimulálja.

A Bayer vegyipari és gyógyszergyártó konszern programja során kiderült, a magyar cég modelljével sokkal jobban, célzottabban tudnak kutatni. A Bayer szerint a Turbine.AI termékének legnagyobb haszna, hogy olyan mennyiségű kísérletet futtatnak le néhány nap alatt, amely évekbe telne a gyógyszerkutatóknak. Az idei versenyben a Turbine.AI mellett a magyar Eva Vision is kategóriagyőztes lett, ez utóbbi vakoknak és gyengénlátóknak fejleszt okos­szemüveget.

Fotó: MTI Fotó: Kovács Attila

jelenthet a jövőben.

Magyar győztese lett Európa legnagyobb energetikai startup versenyének is, amin a HeatVentors bizonyult a legjobbnak. Az innovatív energetikai fejlesztésekkel foglalkozó startupok számára meghirdetett nemzetközi megmérettetés, a PowerUp! versenyt az InnoEnergy szervezte. A budapesti nagydöntőn 12 startup mutathatta be megoldásait, akik korábban megnyerték a regionális döntőket Magyarország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Litvánia, Lettország, Észtország, Románia, Bulgária, Horvátország és Görögország területén. A döntősöket 24 közép-európai ország 158 csapata közül választották ki.

A magyar cég olyan fázisváltós hőtárolási megoldást mutatott be, amellyel 90 százalékkal kisebb tárolókban és 20-40 százalékkal kevesebb energiaráfordítással tudják ugyanazt a tárolást biztosítani, mint a vizes tárolók, ráadásul mindezt fél és két év közti megtérülési időszak mellett. A technológia fűtési-, fagyasztó- és megújuló-rendszerekhez, valamint naphőerőművekhez is használható. A HeatVentors az első helyezéssel járó 20 ezer eurós nyeremény mellett lehetőséget kapott arra is, hogy részt vegyen az InnoEnergy támogató programjában.

 

(magyaridok.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Az Index.hu most Navracsics kapcsán hazudik és manipulál

Orbán Viktor ismét Vona Gábort csicskít a parlamentben (videó)