in

Megint magyar siker!! – Tőlünk érkezett az év startupja!

Sikerrel szerepeltek a hazai induló vállalkozások a nemzetközi versenyeken: a Turbine.AI Közép-Európa legjobb startupja lett, míg a HeatVentors a PowerUP! verseny döntöjét nyerte meg.

Sikerrel szerepeltek a hazai induló vállalkozások a nemzetközi versenyeken: a Turbine.AI Közép-Európa legjobb startupja lett, míg a HeatVentors a PowerUP! verseny döntöjét nyerte meg.

 

A magyar Turbine.AI 12 kategóriából háromban győzött, a verseny négyéves történetében először nyerte el magyar vállalkozás a Startup of the Year címet a Central European Startup Awards (CESA) szófiai nagydöntőjében. A magyar cég a legjobb biotech és a legjobb mesterséges intelligencia kategóriák mellett lett az év startupja. Az elismerésekért tíz ország száz legjobb startupja versenyzett; Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország, Ausztria, Szerbia, Szlovénia, Horvátország, Románia és Bulgária nemzeti győztesei vettek részt a megmérettetésben – írta az MTI a szervező xLabs közleményére hivatkozva. Szalay Kristóf, a Turbine.AI alapítója 2010-ben egy olyan szoftveren kezdett dolgozni, amely a rákkal kezelt sejtek működését modellezi, szimulálja.

A Bayer vegyipari és gyógyszergyártó konszern programja során kiderült, a magyar cég modelljével sokkal jobban, célzottabban tudnak kutatni. A Bayer szerint a Turbine.AI termékének legnagyobb haszna, hogy olyan mennyiségű kísérletet futtatnak le néhány nap alatt, amely évekbe telne a gyógyszerkutatóknak. Az idei versenyben a Turbine.AI mellett a magyar Eva Vision is kategóriagyőztes lett, ez utóbbi vakoknak és gyengénlátóknak fejleszt okos­szemüveget.

Fotó: MTI Fotó: Kovács Attila

jelenthet a jövőben.

Magyar győztese lett Európa legnagyobb energetikai startup versenyének is, amin a HeatVentors bizonyult a legjobbnak. Az innovatív energetikai fejlesztésekkel foglalkozó startupok számára meghirdetett nemzetközi megmérettetés, a PowerUp! versenyt az InnoEnergy szervezte. A budapesti nagydöntőn 12 startup mutathatta be megoldásait, akik korábban megnyerték a regionális döntőket Magyarország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Litvánia, Lettország, Észtország, Románia, Bulgária, Horvátország és Görögország területén. A döntősöket 24 közép-európai ország 158 csapata közül választották ki.

A magyar cég olyan fázisváltós hőtárolási megoldást mutatott be, amellyel 90 százalékkal kisebb tárolókban és 20-40 százalékkal kevesebb energiaráfordítással tudják ugyanazt a tárolást biztosítani, mint a vizes tárolók, ráadásul mindezt fél és két év közti megtérülési időszak mellett. A technológia fűtési-, fagyasztó- és megújuló-rendszerekhez, valamint naphőerőművekhez is használható. A HeatVentors az első helyezéssel járó 20 ezer eurós nyeremény mellett lehetőséget kapott arra is, hogy részt vegyen az InnoEnergy támogató programjában.

 

(magyaridok.hu)

Az Index.hu most Navracsics kapcsán hazudik és manipulál

Orbán Viktor ismét Vona Gábort csicskít a parlamentben (videó)