in , , ,

Megdöbbető – Applikációkon keresztül segíti a migrációt Soros György

A bevándorlási válság egyik fontos ismérve, hogy a migránsok az őket érdeklő, céljaiknak megfelelő fontos információkat már különböző internetes portálokról szerzik be okostelefonjaikon, tableteiken.

A bevándorlási válság egyik fontos ismérve, hogy a migránsok az őket érdeklő, céljaiknak megfelelő fontos információkat már különböző internetes portálokról szerzik be okostelefonjaikon, tableteiken. A cikk az egyik, ezt segítő honlap mögött álló személyeken keresztül próbálja bemutatni, hogyan akar hatni Soros György hálózata Európa jövőjére.

 

2015 nyara óta, amikor is elkezdődött a máig tartó tömeges migrációs válság, több olyan honlap, illetve applikáció készült csak azért, hogy azokat a migránsokat, akik Európában szándékoznak letelepedni, akár arabul, akár perzsául (Afganisztán másik hivatalos nyelve a pastu mellett), akár angolul, akár franciául útba igazítsa.

Az NGO-k kitartottjai

w2eu.info az egyik ilyen legnagyobb oldal, amit a német társadalomtudósok által alapított Bordermonitoring.eu nevű német NGO tart fenn.

Az oldalnak sok látogatója van: a cikk írásakor 21 ezer egyedi látogatója van az oldalnak, ami azt is jelenti, hogy minden hónapban több tízezren érdeklődnek arról, hogy hogyan lehet Európába jönni, és itt milyen viszonyok fogják őket fogadni. Az is beszédes statisztikai adat, hogy honnan nézik a legtöbben az oldalt: Irán mellett Görögországból kattintanak a legtöbben az oldalra, ez is jelzi, hogy sok, jelenleg a Peloponnészoszi-félszigeten megállni kényszerült migráns/gazdasági bevándorló éppen ezt az oldalt böngészheti ebben a pillanatban is, hogy olyan kapaszkodót találjon, ami segítséget ad számára a nyugatabbra való továbbhaladáshoz.

A legutóbbi hetek rendőrségi összesítőit olvasva, ahogy eddig is, úgy ezután is valószínűleg továbbra is Magyarországon keresztül vezetne ezeknek az ezreknek az útja. Pedig ez az elég informatív honlap bő terjedelemben foglalkozik a nyugat-európai állásponthoz képest keményebb magyar migrációs szabályozással, külön kiemelve, hogy kerítés van a déli határon.

Leírja azt is, hogy milyen szabályozások vannak a migrációval kapcsolatos egyéb témakörök tekintetében, sőt még egy kis országismertetőt is közöl, igaz, az látszik, hogy nem turisták számára készítették, így hiába is keresnénk benne olyan tartalmat, ami Magyarország szépségeit emeli ki, ehelyett a magyar kormány által meghozott szigorú migrációs intézkedéseket sorolja fel – az oldal profiljából adódóan teljesen érthető módon.

A honlap impresszuma szerint a már előbb említett bordermonitoring nevű NGO áll a honlap mögött, és a civil szervezetet két fiatal társadalomtudós hozta létre, név szerint Bernd Kasparek és Marcus Speer. Tudni kell a No Borderről, hogy célja a migráció elősegítése, a migránsok jogainak minél hangosabb és sokszor bázisaktivista képviselete, tehát arra is volt példa, hogy a békés demonstrációk mellett hangos és erőszakos megmozdulásokkal próbálták akadályozni a hatóságokat az illegális migráció elleni harcban.

Az alapvégzettségét tekintve matematikus-kulturális antropológus Kasparek az internetes keresések szerint legalább 2009 óta foglalkozik migrációkutatással is, azonban talán magyar kollégáival ellentétben ő valószínűleg politikai indítékkal is teszi ezt, ugyanis mint a No Border mozgalom egyik prominens képviselője, tevékenyen részt vesz azóta is az országhatárok „lazításában”. Egy 2011-es interjúban, amit a stájerországi zöldek ifjúsági tagozatának adott, úgy fogalmazta meg a mozgalom eszközeiről a véleményét, miszerint  a No Border szempontjából a sokatmondó kezdeményezés a botránykeltés, valamint a határnál történő direkt beavatkozás volt eddig. Hozzáteszi: természetesen gazdasági kérdésekben is foglalkoznak a határok szerepével, különösen a globalizálódó kapitalizmus tekintetében, de mint akkor kijelentette, ez még nem elegendő a menekültjog rendszerszintű megváltoztatásához.

De ejtsünk szót Marc Speerről is: ő 2015 szeptemberében Magyarországon járt, ahol a migránsok körüli hercehurcát körbejárva, bizonyos tekintetben félreértelmezte a magyar rendőrség munkáját. Különösen, amikor azt írta le élménybeszámolójában az Antira.de nevű rasszizmusellenes portálon, hogy a Keletinél táborozó menekülteket magyar huligánok támadták meg, és arról ír, hogy azt (a menekültek) visszaverték. Ez nyilvánvalóan ferdítés, mivel akkor éppen hogy a magyar hatóságok védték meg őket a futballszurkolóktól, és választották szét a két csoportot, valamint vittek el több futballszurkolót. De ezzel még nem ér véget az olvasó meglepődése, ugyanis ugyanebben az írásban azt is beismeri, hogy szeptember 6-tól tulajdonképpen embercsempészést hajtottak végre azok a civilek, akik a menekültek egy részét mintegy 150 autóval Ausztriába szállították.

A Heinrich Böll Alapítvány megbízásai és megbízatásai

Kasparek tevékenysége természetesen nem csak abban merül ki, hogy egy információs honlapot szerkeszt feltehetően többedmagával: tudományos és publikációs tevékenységgel is bír, sőt könyveket is ad ki. Meglepetéssel nem bírhat, ha eláruljuk, hogy a migráció témakörében folytat tanulmányokat – többek közt a néhai nyugat-német íróról elnevezett Heinrich Böll Alapítvány (HBA) részére is, vagy annak megbízásából. Ez az alapítvány sem foglalkozik mással, mint a migrációval és annak kutatásával.

És az sem volt meglepetés, hogy van pénzügyi kapcsolat Soros György, illetve alapítványa-intézete és a HBA között. Egy 2014-es döntés értelmében (13. és 31. oldal) az egyre több országban megjelenő HBA több tízezer dollárt kapott arra, hogy a menekültekkel kapcsolatos segítségnyújtást célzó oktatási-szervezési projektjeit kivitelezze a balkáni régió országaiban.

Ahol a szálak összeérnek

A Gefira nevű európai think tank egy érdekes ábrát publikált idén nyáron: az ábrán az látható, hogy a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítvány (OSF) milyen pénzügyi kapcsolatban van az olaszországi NGO-kal, különösen azokkal, amelyek kiemelten foglalkoznak a magyar kormány szerintük jogsértő intézkedéseivel. Egy ilyen civil szervezet az ASGI, azaz a Szövetség a Migráció Jogi Hátteréért nevű NGO – amelynek ajánlásait az olyan nemzetközi szervezetek, mint a magyar kerítéssel sokszor ellenséges UNHCR is figyelembe szokta venni – direkt anyagi támogatást kap a Soros-alapítványtól. Nincsenek véletlenek: maga az ASGI egyik munkatársa idén februárban élesen bírálta a magyar kormány határvédelmi intézkedéseit.

Fotó: Gefira.org

De az egybeesés más szálon is tetten érhető: magának az információs honlapnak van egy oldala, ahol felsorolják, hogy ha menekültként él valaki Magyarországon, kihez fordulhat. Nem érhet senkit meglepetésként, hogy tele van a lista a Nyílt Társadalom Alapítvány által pénzelt szervezetekkel, így a Magyar Helsinki Bizottság ugyanúgy tagja, mint a Menedék Egyesület, valamint a Cordélia Alapítvány, ami a menekültek mentálhigiénés kezelését vállalta magára.

Természetesen ne feledkezzünk meg arról sem, hogy nem csak ezek a szervezetek számítanak abba a hálózatba, amelyet a magyar származású amerikai üzletember anyagilag is támogat, érdekeinek megfelelően. Előzőleg a 888.hu gyűjtötte össze azokat a médiumokat és egyéb szervezeteket, amelyek bizonyíthatóan a Nyílt Társadalom Intézet pénzügyi támogatásából is folytatják tevékenységüket. Ezek között a 444.hu kiadója, a Magyar Jeti Zrt., a Magyar Narancs hetilap, az Átlátszó független oknyomozó portál ugyanúgy szerepel, mint a Gulyás Márton aktivista anyaszervezete, a Krétakör, a Társaság a szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet, és a több civil és nonprofit szervezet mellett a Budapest Intézet nevű politikai-közgazdasági think tank is, de az @rc plakátkiállítás szervezői is.

A teljes cikk a hirado.hu oldalán érhető el.

(magyaridok.hu)

Földi László – Alaptörvény ellenes Soros-hálózatok

Továbbra sem stadion: Új szárnnyal bővül a Hűvösvölgy 80 éves kórháza 3 milliárd Forintból!