in , ,

Megbukott a nagy kivándorlásmítosz is: hazatérnek a fiatalok

Megbukott egy mítosz…

 

Örök ellenzéki toposz a kormánypolitikával szemben, hogy mit sem ér példátlan megbecsülésnek örvendő családpolitika és a rendszerváltás óta sohasem látott gazdasági fellendülést hozó gazdaságpolitika, mert magyarok százezrei pakolják ebben a pillanatban is bőröndjeiket, hogy magyarországi elnyomatásukból kiutat találhassanak a nyugat tejjel-mézzel folyó Kánaánjában.

SAMÓK DÁVID – PestiSrácok.hu

A G7 gazdasági szakportál friss közlése szerint azonban a Magyarországról történő kivándorlást elsődlegesen a balliberális kormányzás évei alatt elszabadult devizahitelezés gerjeszthette. Ezt a feltevést pedig igazolni látszanak a KSH közzétett adatai, amelyek értelmében trendfordulón vagyunk túl, vagyis többen térnek haza, mint ahányan elhagyva az országot, külföldön próbálnak szerencsét.

Családunk víz-gáz-fűtés szerelőjének története sokak számára ismerősen csenghet. Tízen pár évvel ezelőtt devizahitelt vettek fel, hogy megvehessenek egy egyszerű lakótelepi lakást. A válság először a családi kasszát vágta meg, majd az elszabaduló törlesztőrészletek szinte teljesen ellehetetlenítették az életet. A mindennapi megélhetésért folytatott küzdelemmé váló mókuskerékből lépni kellett. Irány Ausztria. A család itthon, de apa dolgozik, mint a güzü, hogy a megkeresett összegből talpra tudjanak állni. Öt év elteltével megszabadulva a hiteltől, időközben családi házra váltva rendeződni látszanak a viszonyok. Ennek azonban pengeélen táncoló házasság, a gyerekek életéből történő szinte teljes kimaradás, és még sok más fájdalom és keserűség az ára. Én csak annyit tapasztalok, hogy amikor bármi elromlik a házban hiába hívjuk, talán valamelyik itthon dolgozó kolléga tud valamikor eljönni megcsinálni az éppen rakoncátlankodó részét a lakásnak. Szeretne hazajönni, de még kihajtja a sógorokból, amit keresetben ki tud.

 

 

Százezerszám indultak el magyarok hasonló indíttatásból családdal vagy anélkül, hogy rendbe hozhassák mindazt, amit nem ők szúrtak el. Hogy is lehet épp ésszel felfogni, hogy megszámlálhatatlan sorstragédia felelősei a dilettáns gazdaságpolitika és esztelen bankfelügyelet gyakorlói voltak. A szociálliberális kormányzás nyolc éve alatt évtizedekre hatással levő problémákat sikerült okozni, amelynek első jelei viszont logikus módon még nem az esztelen pénzszórás – a kormányon töltött évek – ideje alatt jelentkeztek. A 2010-es politikai fordulat ítéletet mondott ebben a kérdésben is, már azelőtt, hogy a probléma legsúlyosabb hatásai jelentkeztek volna. Politikusoktól gyakran hallott kijelentés, hogy a választók bölcsességét nem célszerű megkérdőjelezni, lehet érdemes lenne a mai magát ellenzéknek nevező levitézlett gyülekezetnek is újraértékelni a múltbélinek, megbocsátandónak tartott 2010-hez vezető utat.

A számok ugyanis azt mutatják, hogy a polgári kormányzás kilencedik évében már egyértelműen megfordult az a folyamat, aminek eredményeképp hazánk legjobbjai kényszerülnek boldogulást keresni a határainkon túl. Egyelőre a KSH közlése szerint bár nem vaskos a különbség a hazatérők javára, de pusztán az a tény, hogy ez a tábor népesebb, önmagában cáfolata a Jobbik által felkapott témának. A G7 megjelent cikke alapján pedig talán a fiatalok kivándorlását éveken át fő kampányüzenetként harsogó Jobbik-vezérkar jobban tenné, ha a kormány helyett inkább újdonsült szövetségesét, Gyurcsány Ferencet kérdezné fel az ügyben.

A vezető képen Vona Gábor a 2018-as választási kampány Somogy megyei állomásán a tömeges elvándorlás következményeivel járó rémképpel riogatott. 

(pestisracok.hu)

Nem stadion – Még mindig 30 százalék feletti tempóban menetel az építőipar

Varga Judit: azért jöttünk, hogy megvédjük Magyarországot!