in ,

Hoppá! Még a Politico is Orbán Viktor győzelméről ír

Törölték a jogállamisági mechanizmusra vonatkozó szövegrészt

Törölték a jogállamisági mechanizmusra vonatkozó szövegrészt az EU-csúcstalálkozón a záródokumentumból – írta blogjában kedd hajnalban a Politico című brüsszeli hírportál az Európai Tanács találkozóján született kompromisszumra utalva.

 

Az uniós tagországok vezetői közötti megállapodás bejelentése előtt készült írás szerint a záródokumentum végleges változatában jelentősen tompították Charles Michel korábbi szövegjavaslatát, amely azt mondta volna ki, hogy a jogállamiság sérelme esetén EU-s forrásokat lehet részben vagy teljesen megvonni tagállamoktól.

Az utolsó szövegváltozat csak cikkelyként megemlítve utal az uniós szerződésnek a demokráciával és a jogállamisággal foglalkozó részére, bár azt hozzáteszi: „az Európai Tanács hangsúlyozza a jogállamiság tiszteletben tartásának fontosságát”.

Mindazonáltal magának az új mechanizmusnak a leírásakor a jogállamiság megemlítését törölték

– írta a Politico.

Az új megfogalmazás szerint bevezetik a költségvetés és a gazdasági helyreállítási alap (Next Generation EU) védelmére vonatkozó feltételrendszert, a lehetséges szankciókat pedig az Európai Tanács minősített többségével kell elfogadni.

A portál szerint azt a bekezdést is törölték, amely felhívta az Európai Bizottságot a jogállamiság éves értékelésére, valamint az Európai Számvevőszéket a jogállamisági jelentéstételre a tagállamok esetében az EU-pénzek felhasználásáról.

Politico idézett egy meg nem nevezett forrást, akinek megfogalmazása szerint a dokumentum új szövege így egyrészt Orbán Viktor számára is „arcvesztés nélkül elfogadható”, másrészt a magyar miniszterelnök „nem lesz túsz többé”.

(888.hu)

 

Oszd meg másokkal is!

Orbán Viktor: 92 óra munka, 12 óra pihenés, 0 óra szórakozás – Videó

Sajtóklub: a Momentum gondolkodása kristálytisztán bolsevik! Videó