in ,

Már nyakig ér a szar Budapesten – Nincs pénz a népligeti felüljáró helyreállítására, amit azért vertek szét, hogy kiderüljön, mégsem kell elbontani – marad a forgalmi káosz

iderült, miért van lassan egy éve részleges sávzárás Budapest egyik legforgalmasabb csomópontjánál

Kiderült, miért van lassan egy éve részleges sávzárás Budapest egyik legforgalmasabb csomópontjánál: nincs pénz a népligeti felülváróból kiemelt tartógerendák helyreállítására. A tartógerendákat bevizsgálták, amiből kiderült, nem kell elbontani a felüljárót, ám a felújítás jó esetben is csak jövőre kezdődhet el.

 

Októberben jelentette be a főpolgármesteri hivatal, hogy nem kell elbontani a népligeti felüljárót, ugyanakkor belváros felé vezető oldalon a külső sávot továbbra sem adták vissza a forgalomnak – emlékeztet a Világgazdaság. Információik szerint

a Budapest Közút azzal magyarázta a késlekedést, hogy a Népligeti felüljáróból korábban kiemelt vasbeton gerendák visszapótlásáról hamarosan megszülethet a döntés, de ennek időpontját nem tudták megmondani. Kiemelték azt is, hogy a helyreállításnak igen magas a költsége.

A lap emlékeztetett: a felüljáró lezárására azért volt szükség, mert 2023 tavaszán megkezdődött az 1978-ban átadott műtárgy állapotának részletes vizsgálata.

Az Lánchíd felújításával is megbízott A-Híd Zrt., nettó 185 millió forintba kerülő felmérése arra a kérdésre kereste a választ, hogy el kell-e bontani a Népligeti felüljárót, vagy sem. Ennek érdekében eltávolítottak két kiválasztott hossztartó gerendát, amelyet laboratóriumban vizsgáltak. Ezért zárták le a külső sávot.

Már ez a folyamat is jócskán elhúzódott, hiszen 2023 nyarára be kellett volna fejezni, de csak októberben derült ki a vizsgálat eredménye. Akkor Budapest vezetése azt jelentette be, hogy a vártnál jobb eredménnyel zárult a felmérés, ezért a szakemberek megállapításaira támaszkodva a városvezetés azt javasolja, hogy a felüljárón olyan munkálatokat végezzenek el, amelyek révén az 2035-ig megmaradhat.

 

 

A munkálatok tervezése és engedélyeztetése 2024-ben, az élettartam-hosszabbító beruházás 2025-ben valósulhat meg, ha még lehet hinni az időpontoknak.

 

 

(Mandi)

 

 

 

 

 

 

 

 
 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

Hoppá! Bognár Zsolt színművész Munkácsyról, a legnagyobb magyar festőről mutat be musicalt! Ekkor lesz a bemutató….

Bayer Zsolt rendkívüli írása a nagyapjáról – Még egyszer, utoljára a nagyapámról