in

Már megint stadionok? :D Csaknem 15 milliárdos beruházást indít Debrecenben a Krones AG

Csaknem 15 milliárd forintos beruházást indít Debrecenben a Krones AG, a következő években 500 munkahelyet létrehozó új üzem létesítéséhez a kormány 5,5 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást biztosított – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Csaknem 15 milliárd forintos beruházást indít Debrecenben a Krones AG, a következő években 500 munkahelyet létrehozó új üzem létesítéséhez a kormány 5,5 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást biztosított – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A tárcavezető hangsúlyozta: Magyarország jelentős sikert ért el a beruházásokért folyó nemzetközi versenyben azzal, hogy a csomagoló és palackozó berendezéseket gyártó cég Debrecenben épít új üzemet.

Hozzátette, hogy a Krones AG idén már a harmadik német nagybefektető a hajdú-bihari megyeszékhelyen, ami többek között a város és a kormány befektetésbarát politikájának az eredménye. Ismertette, hogy az idén eddig 63 beruházási tárgyalás zárult le sikerrel külföldi befektetőkkel, míg tavaly 71, így – az időarányos teljesülést tekintve – 2017-ben megdőlhet a beruházási rekord Magyarországon.

Fotó: MTI

A tárcavezető a befektetésbarát intézkedések közül kiemelte az Európában egyedülálló módon alacsony társasági adó jelentőségét és az adóterhek mérséklését lehetővé tévő költségvetési fegyelmet, valamint az alacsony munkanélküliséget, amely a harmadára esett vissza 2010 óta. Hozzátette, hogy a magyar modell sikeres válasz a világgazdasági kihívásokra és bebizonyította, hogy lehet adósságot csökkenteni és munkahelyeket teremteni egyszerre.

Szijjártó Péter kijelentette, hogy a Krones AG beruházása tovább erősíti a két ország gazdasági kapcsolatait. Kiemelte, hogy a német cég gyártmányait a legfejlettebb élelmiszeripari vállalatok használják, a társaság éves bevétele megközelíti a 3,4 milliárd eurót, több mint 170 millió eurót költött kutatás-fejlesztésre, világszerte több mint 14 ezer embert foglalkoztat és több mint 5 ezer szabadalommal rendelkezik. Hozzátette, hogy a Magyarországon jelenlévő 6 ezer német vállalat 300 ezer munkahelyet teremtett, a befektetők háromnegyede pedig újra Magyarországon ruházna be egy felmérés szerint.

Papp László, Debrecen polgármestere kijelentette, hogy az elmúlt három évben a megyeszékhelyen és Kelet-Magyarországon a kormány fejlesztési szándékai célba értek, az összehangolt és tudatos gazdaságpolitikának köszönhetően új ipari forradalom indult be a városban, és 4 ezer munkahely jött létre.

Felidézte, hogy Debrecen a Világbank regionális felmérésében 22 kelet-európai város között lett az első többek között az infrastruktúra fejlettségének vagy az engedélyezési eljárások gyorsaságának köszönhetően.

A polgármester ismertette, hogy a város közép- és felsőfokú képzéseit úgy alakították át, hogy kielégíthessék a befektetők munkaerőigényét, hiszen például a Krones AG magasan képzett szakmunkásokat és fejlesztőmérnököket kíván foglalkoztatni.

Ralf Goldbrunner, a Krones AG végrehajtó tanácsának képviselője fontos mérföldkőnek nevezte az új üzem felépítését, hiszen – mint fogalmazott – termelésüket nemzetközi szinten is erősíteni kívánják. Hozzátette, hogy a szigorú kiválasztási folyamatban Debrecen mellett szóltak a kedvező a logisztikai adottságok, a kiváló infrastruktúra és a jól képzett szakemberek.

Fotó: MTI

A vállalat képviselője ismertette, hogy az üzemben gépipari alkatrészeket és egyéb berendezési alkatrészeket gyártanak majd és mérnöki munkát is végeznek, alkalmazottaiknak első osztályú munkakörülményeket és versenyképes fizetést kínálnak. Hozzátette, hogy a Krones AG piacvezető a folyékony élelmiszerek és italok csomagolása terén, a világon minden negyedik üveg vagy palack az általuk gyártott berendezéseken készül.

A német vállalat 2007-ben a szentkirályi, 2008-ban a sárbogárdi, 2010-ben a piliscsévi ásványvíz-palackozóba, 2011-ben pedig a Hell szikszói üzemébe szállított gépsort.

(MTI, kormany.hu)

BALÁZSÉK meg akarják hekkelni a Nemzeti Konzultációt

Ez se stadion! 387 vadonatúj rendőrautót kapott ma a rendőrség