in ,

Már megint nem jött be a balos mantra, az elzárt Balatonról: kilőtt a turizmus a magyar tengernél

Mint minden szezon elején, úgy idén is megmutatták magukat a hivatásos rettegők, akik szerint már gyakorlatilag nincs is strand a Balatonon

Mint minden szezon elején, úgy idén is megmutatták magukat a hivatásos rettegők, akik szerint már gyakorlatilag nincs is strand a Balatonon, ha pedig mégis, akkor a családok egy hűtőládával sem tudnak egy napra lemenni a Balatonra. Ezzel szemben a valóság az, hogy jól indult a balatoni turisztikai szezon az idén. A szállásfoglalásokban nem látszik visszaesés, az éttermekben sem csökkent a végszámlák összege, az árak emelkedése ellenére a vendégek részéről egyelőre nem érzékelhető spórolási kényszer–- mondta el a Világgazdaságnak a balatonszemesi Kistücsök étterem tulajdonos-ügyvezetője.

Csapody Balázs – aki a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke is – a Világgazdaság pénteki számában úgy vélekedett, hogy a pandémia alatt felpörgött belföldi turizmusból hosszú távon is profitálhat a Balaton, mert új vendégkört is nyert vele.

 

Az éttermi árakról szólva kifejtette: a tavalyhoz képest átlagosan tizenöt százalékos drágulás elengedhetetlen, de nagyon moderáltnak számít a tényleges és mindenki által érzékelhető áremelkedésekhez képest. Hozzátette, hogy a környékbeli országokban harminc százalékhoz közelít a vendéglátásban érvényesített áremelések mértéke.

A munkaerőhiány és részben a mérsékelt áremelések miatt az idén több balatoni étterem csökkentette a nyitvatartási idejét, így akár harminc-negyven százalékkal kisebb létszámú személyzettel is képes megfelelő szinten üzemelni. Akad, ahol az ebéd és a vacsoraidő között van zárva a vendéglő, mint az a mediterrán országokban már ismerős, mások viszont teljes szünnapokat vezettek be.

 

Az energiaárak robbanása konyhatechnológiai fejlesztésekre is rákényszeríti a vendéglátósokat a kisebb energiafelhasználás érdekében, az alapanyagköltségeket pedig az étlap racionalizálásával, a szűkebb, szezonális választékkal igyekeznek optimalizálni – mondta szakember.

 

 

(pestisracok.hu)

 

 

Add tovább!

Bréking! Meghosszabbítja a kormány az árstopokat

Pilhál György tette helyre Kamu Gerit Nagy Imre és Horn Gyula témában