in

Már megint egy „stadion”: A gyógyeszközök áfáját is mérsékelné a szakma

A forgalmazók szerint csökkenne a betegek és a büdzsé terhe

A forgalmazók szerint csökkenne a betegek és a büdzsé terhe
A gyógyászati segédeszközök áfájának ötszázalékos mértékre csökkentését javasolják az érintett cégek. Ez a költségvetés számára minimális bevételkieséssel járna, ugyanakkor a betegek olcsóbban juthatnának hozzá a betegségük miatt szükséges gyógyeszközökhöz.

Magyarországon becslések szerint 1-1,2 millió ember szorul tartósan vagy átmenetileg gyógyászati segédeszközre, így például kerekesszékre, hallókészülékre, gyógycipőre, speciális kötszerre, pelenkára vagy kompressziós harisnyára. Ezek a gyógyeszközök a rendszerváltáskor még áfamentesek voltak, aztán általános forgalmi adójuk az évek során folyamatosan nőtt, míg 2012-ben a mostani 27 százalékra emelkedett. Időközben több termék esetében is csökkent a társadalombiztosítási támogatás mértéke, emiatt a rászorulóknak többet kell fizetniük az eszközökért – mondta lapunknak az Orvostechnikai Szövetség főtitkára.

 

Magyarországon több mint egymillió ember szorul segítségre tartósan vagy átmenetileg

Rásky László hozzátette: a támogatott sorozatgyártású eszközök árát ugyanakkor utoljára 2002-ben, tehát 15 éve emelhették a gyártó és forgalmazó cégek. Jelezte: a cégek évek óta szorgalmazzák az árkorrekciót, amit a kormány rendre azzal utasít vissza, hogy a gyógyeszközök támogatási igénye enélkül is évről évre nő. A szövetség ezért most megismételte azt a korábbi javaslatát, hogy első lépésként a kormány mérsékelje a támogatott gyógyászati segédeszközök áfáját öt százalékra.

A cikk a következő oldalon folytatódik….

Dühös franciák

Bayer Zsolt írása – Egy mondat Szotyori-Lázárról