in ,

Már megint a magyarok! Videón a különleges, magyar fejlesztésű lélegeztetőgép – Videó

Az Óbudai Egyetemre látogatott Varga Mihály

Az Óbudai Egyetemre látogatott Varga Mihály: az intézményben egy magyar kutatócsapat olyan lélegeztetőgép fejlesztésén dolgozik, amellyel egyszerre akár több beteg is ellátható.

„Óbuda országgyűlési képviselőjeként is jó látni, hogy az egyetem megfelelő hátteret tud nyújtani a fejlesztéshez, és a magyar kutatók tudására a nehéz helyzetekben is számítani lehet” – írta a pénzügyminiszter a videóhoz.

Amint arról a demokrata.hu-n is írtunk, az Óbudai Egyetem Egyetemi Kutató és Innovációs Központjában (EKIK), valamint Neumann János Informatikai Karán (az EKIK BioTech Kutatóközpontban és a Bejczy Antal iRobottechnikai Központban) március elején indult el a MassVentil Project néven futó kutatásfejlesztés, amelynek a célja egy olyan moduláris tömeglélegeztető rendszer működő prototípusának kifejlesztése, amelyet krízishelyzetben nagyszámú, kritikus állapotú – például koronavírus – beteg egyszerre történő lélegeztetésére lehet használni.

Honlapunk megkeresésére a kutatásfejlesztést koordináló Haidegger Tamás, az Óbudai Egyetem Egyetemi Kutató és Innovációs Központ igazgatója akkor elmondta, hogy szakmai körökben nagy várakozással tekintenek a magyar lélegeztetőgép fejlesztésre. A kutatóintézet igazgatója hangsúlyozta, a fejlesztés jelen pillanatban még nincs abban a fázisban, hogy most azonnal klinikai terméket tudjon gyártani. Már megkezdődött az eszköz gyártásának az előkészítése, azonban a teljesen új lélegeztetőgép hivatalos engedélyeztetése, szabványosítása egy hosszú, akár több éves folyamat még.

A gyártási előkészületekről szólva Haidegger Tamás azt is elmondta, a fejlesztő csapat már a tervezés során arra törekedett, hogy az újfajta lélegeztetőgép Magyarországon előállítható legyen. Ennek érdekében a lehető legegyszerűbb és hazánkban is nagy mennyiségben rendelkezésre álló alkatrészek, valamint nyílt forráskódú, tehát szabadon felhasználható szoftverek felhasználásával tervezték meg az eszközt.

(demokrata.hu)

 

 

Oszd meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Az Európai Bizottság alelnöke: “A magyar intézkedések nem ellenkeznek az Európai Uniós joggal!”

Román csürhe – Tömegverekedésbe fulladt a karantén Vajdahunyadon – Videó