in ,

Már megint a magyarok! Videón a különleges, magyar fejlesztésű lélegeztetőgép – Videó

Az Óbudai Egyetemre látogatott Varga Mihály

Az Óbudai Egyetemre látogatott Varga Mihály: az intézményben egy magyar kutatócsapat olyan lélegeztetőgép fejlesztésén dolgozik, amellyel egyszerre akár több beteg is ellátható.

„Óbuda országgyűlési képviselőjeként is jó látni, hogy az egyetem megfelelő hátteret tud nyújtani a fejlesztéshez, és a magyar kutatók tudására a nehéz helyzetekben is számítani lehet” – írta a pénzügyminiszter a videóhoz.

Amint arról a demokrata.hu-n is írtunk, az Óbudai Egyetem Egyetemi Kutató és Innovációs Központjában (EKIK), valamint Neumann János Informatikai Karán (az EKIK BioTech Kutatóközpontban és a Bejczy Antal iRobottechnikai Központban) március elején indult el a MassVentil Project néven futó kutatásfejlesztés, amelynek a célja egy olyan moduláris tömeglélegeztető rendszer működő prototípusának kifejlesztése, amelyet krízishelyzetben nagyszámú, kritikus állapotú – például koronavírus – beteg egyszerre történő lélegeztetésére lehet használni.

Honlapunk megkeresésére a kutatásfejlesztést koordináló Haidegger Tamás, az Óbudai Egyetem Egyetemi Kutató és Innovációs Központ igazgatója akkor elmondta, hogy szakmai körökben nagy várakozással tekintenek a magyar lélegeztetőgép fejlesztésre. A kutatóintézet igazgatója hangsúlyozta, a fejlesztés jelen pillanatban még nincs abban a fázisban, hogy most azonnal klinikai terméket tudjon gyártani. Már megkezdődött az eszköz gyártásának az előkészítése, azonban a teljesen új lélegeztetőgép hivatalos engedélyeztetése, szabványosítása egy hosszú, akár több éves folyamat még.

A gyártási előkészületekről szólva Haidegger Tamás azt is elmondta, a fejlesztő csapat már a tervezés során arra törekedett, hogy az újfajta lélegeztetőgép Magyarországon előállítható legyen. Ennek érdekében a lehető legegyszerűbb és hazánkban is nagy mennyiségben rendelkezésre álló alkatrészek, valamint nyílt forráskódú, tehát szabadon felhasználható szoftverek felhasználásával tervezték meg az eszközt.

(demokrata.hu)

 

 

Oszd meg másokkal is!

Az Európai Bizottság alelnöke: “A magyar intézkedések nem ellenkeznek az Európai Uniós joggal!”

Román csürhe – Tömegverekedésbe fulladt a karantén Vajdahunyadon – Videó