in ,

Már megint a magyarok! A világon az elsők között a magyar kutatók tegnap megkezdték a vérplazma-terápiát

Operatív törzs: Vérplazmát kapott egy súlyos állapotban lévő beteg

Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára elmondta, hogy a járvány alatt az idősekre fokozottan kell figyelni. A jövő évtől kezdve évről évre fokozatosan visszavezetik a 13. havi nyugdíjat. Emlékeztetett, hogy 2008-ban az akkori kormány elvette ezt a juttatást, ezzel nagyobb anyagi bizonytalanságot hoztak létre.

Ismertetése szerint jövőre egy negyedhavi nyugdíjjal több érkezik majd, 2024-ben pedig négyhétnyi nyugdíjjal érkezik majd több az idősek számára.

Az intézkedés jövőre 70 milliárd forint pluszt jelent, 2024-ben pedig 280 milliárd forinttal fordít majd többet a kormány a nyugdíjakra.

Beszélt arról is, hogy számtalan intézkedés szolgálta az idős emberek biztonságát az elmúlt időszakban:

  • egyszerűsítették a gyógyszerek felírási menetét, illetve kiváltási szabályait is, nem kell személyesen elmenni a patikába,
  • az élelmiszerboltokban külön idősávban vásárolhatnak,
  • a Népegészségügyi Központ külön zöldszámon ad tájékoztatást számukra,
  • az önkormányzatok kötelezettsége, hogy gondoskodjon az idősek ellátásáról, ha nem tudják megoldani másképp.

Az idősotthonokban többletbiztonsági intézkedéseket hozott az operatív törzs, így szigorúbbak a higiénés szabályok. Ezekben a napokban pedig 2 millió maszkot és 300 ezer pár kesztyűt visznek ki.

Rétvári szólt arról is, hogy 2010-ben azt ígérték, hogy megóvják a nyugdíjakat. Ezt betartották, mi több, a nyugdíjak vásárlóértéke több mint 10 százalékkal nőtt. Minden évben az inflációval nőnek a nyugdíjak, és ha az infláció magasabb a tervezettnél, akkor a különbözetet szintén kifizetik.

Emlékeztetett: nem volt mindig természetes ez.

2008 környékén nemcsak a 13. havi nyugdíjat vették el, hanem a kórházakat és orvosi rendelőket is fizetőssé tették, a kórházi napidíjjal és vizitdíjjal. Valamint áfaemeléssel is sújtották a nyugdíjasokat, azt is láthattuk, hogy 15-ször emelték a rezsi árát, míg mi először befagyasztottuk, aztán csökkentettük a rezsit

– fogalmazott, hozzátéve, köszönettel tartozunk minden idős embernek, akik felépítették ezt az országot.

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, hogy 2383 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma Magyarországon. Eddig 250 fő halt meg, nagy részük krónikus betegségben szenvedett. A gyógyultak száma 401-re emelkedett, és már több mint 58 ezer laboratóriumi vizsgálat történt. Jelenleg 877-en vannak kórházban, és 61 fő szorul lélegeztetőgépre.

Tájékoztatása szerint a járvány ideje alatt is zajlanak a gyógyításra vonatkozó kutatások. Emlékeztetett, hogy Magyarország kötelező védőoltási rendszert működtet, ezzel 12 fertőző betegség ellen tudnak védekezni.

Müller Cecília közölte azt is, hogy tegnap a világon az elsők között vérplazmát tudtak beadni egy súlyos állapotú betegnek. A vérplazmát egy, már meggyógyult emberből nyerték ki. Ismertetése szerint a beteg három részletben kapja majd meg a teljes vérplazmamennyiséget.

Várjuk, hogy ennek a hatásossága elérje a célt – mondta, hozzátéve, az eljárásnak köszönhetően létrejöhet egyfajta passzív immunizáció.

Elmondása szerint megkeresik azokat, akik már átestek a betegségen és kérni fogják őket arra, hogy csatlakozzanak a kutatáshoz.

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti osztályának vezetője elmondta, hogy ma több kórházba is védőeszközöket szállítanak, melyet a továbbiakban is biztosítani kívánnak.

(Filipp Dávid, 888.hu)

 

Oszd meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Új rekord! Két perc alatt egyetlen igaz szava nem volt Gyurcsánynénak! – Videó

Ellenzék, figyelem! A WHO elnökének üzenetének végét levágták! Test, test, test, test every suspected case! – Videó