in ,

Már megint a magyarok! 21 nap alatt fejlesztettek lélegeztetőgépet a Budapesti Műszaki Egyetem magyar kutatói

Modern, magyar lélegeztetőgéppel gyógyíthatják azokat a betegeket, akik a koronavírus miatt kerülnek súlyos állapotba, és mesterséges lélegeztetésre van szükségük.

Modern, magyar lélegeztetőgéppel gyógyíthatják azokat a betegeket, akik a koronavírus miatt kerülnek súlyos állapotba, és mesterséges lélegeztetésre van szükségük. A berendezést a Budapesti Műszaki Egyetemen (BME) fejlesztették ki magyar kutatók. Ha minden a terveknek megfelelően alakul, májusban megindulhat a sorozatgyártás.

A SARS-CoV-2 vírus miatt kialakuló COVID-19 betegség az időseket és a krónikus betegeket súlyosan érinti. Náluk kialakulhat olyan tüdőgyulladás, hogy maguktól levegőt sem tudnak venni, és gépi lélegeztetésre szorulnak. Ennek a biztosításához azonban nem mindegy, milyen készüléket használnak.

 

Okos lélegeztetőgépekre van szükség

Az új típusú koronavírus úgy betegíti meg a légzőszervet, hogy a légköri levegőben lévő oxigén nem jut át a tüdő ereiben lévő vérbe. A lélegeztetőgépek szerepe, hogy olyan levegőt juttassanak a tüdőbe, aminek az oxigénkoncentrációja magasabb, mint a légköri levegőé, illetve ezt nagyobb nyomással tegyék.

 

A normális légzés negatív nyomású a légkörhöz képest, a lélegeztetőgépek viszont pozitív nyomással (befújással) juttatják a tüdőbe az oxigént, ami egy szükséges rossz.Ezért nem mindegy, mennyire okos lélegeztetőgépet használunk”– mondta az Origónak dr. Madurka Ildikó, az Országos Onkológiai Intézet Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályának orvosa.

 

Ha valakinek a légzőizmaival van baj, de a tüdeje jó, akkor egy teljesen egyszerű, alacsony tudású lélegeztetőgép is megfelelő.Más a helyzet, ha a légzőizom megfelelően funkcionál, és a tüdő szövete károsodik.

Ez esetben nem mindegy, hogy mekkora nyomással, mennyi idő alatt juttatjuk be a szükséges oxigént”– magyarázta dr. Madurka Ildikó, aki szerint a BME gépészmérnöki karának fejlesztői olyan lélegeztetőgépet hoztak létre, ami nemcsak a koronavírus, hanem más kórokozók (vírusok, baktériumok) által okozott tüdőgyulladással kórházba került betegeket is képes biztonságosan és hatékonyan ellátni oxigénnel.

 

 

Tartósan kell biztosítani a lélegeztetést

Itt nem háborús helyzetekben használt, leegyszerűsített lélegeztetőgépet alkottak meg, hanem egy olyan berendezést, ami tartós lélegeztetésre is alkalmas”– mondta az Origónak dr. Elek Jenő főorvos, az Országos Onkológiai Intézet Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályának vezetője, aki szerint modern, 21. századi lélegeztetőgépet készítettek.

A főorvos szerint a COVID-betegek akár két-három hétig is gépi lélegeztetésre szorulhatnak, amihez megfelelő lélegeztetőgépekre van szükség.Az egyik kiemelt cél, hogy a beteg számára elviselhető legyen a lélegeztetés,hangsúlyozta dr. Elek Jenő.

A betegek lélegeztetése nagyon leegyszerűsítve úgy történik, hogy a légcsőbe egy csövet vezetnek, és azon keresztül juttatják a tüdőbe az oxigént. A gépet oxigénnel és levegővel táplálják, ezek keverésével alakítják ki a beteg számára szükséges oxigénkoncentrációt, ami általában 20 és 60 százalék között van, de súlyosabb esetekben még növelhetik is ezt az értéket. Végül a gázt meghatározott nyomással engedik a beteg tüdejébe.

 

Természetesen a teljes folyamat ennél jóval bonyolultabb, a gépnek figyelnie kell a beteg oxigénszükségletét, de az sem mindegy, milyen áramlási minta szerint történik a levegő befújása a tüdőbe. Szintén gondoskodni kell arról, hogy a légzőszerv léghólyagocskái légtartók maradjanak.

Az a legjobb ebben a berendezésben, hogy az összes lehetséges paraméter állítható, ha úgy tetszik, a gép a terapeuta partnereként viselkedik”– mondta dr. Elek Jenő.

Az új lélegeztetőgép prototípusát elképesztően gyorsan, kevesebb mint egy hónap alatt fejlesztették ki – mindössze 21 nap alatt. Az alkatrészek, alapanyagok beszerzése folyamatban van, a prototípusok első sorozatgyártott változata nagyjából két hét múlva várható.

(origo.hu)

 

 

Oszd meg másokkal is!

Párkányi Eszter: jogi aggályokat is felvet a Momentum érettségiellenes petíciója

Müller Cecíliának nekiesett egy DK-s, Menczer Tamás pedig rendet tett – Videó