in

Magyarországon akar élni a fiatalok kétharmada – Eközben az ellenzéki sajtó ennek ellenkezőjét hazudja

A MEGKÉRDEZETTEK BÜSZKÉK MAGYARSÁGUKRA, NYELVÜKRE ÉS HAZÁJUKRA

Házasságban, és leginkább Magyarországon képzelik el a jövőjüket a magyar fiatalok, akik saját anyagi és társadalmi helyzetükkel is elégedettebbek, mint korábban. A fiatalok büszkék magyarságukra, nyelvünkre, hazájuknak érzik és szeretik Magyarországot – olvasható a Magyar Ifjúság Kutatás 2016 címmel megjelent tanulmánykötetben, amelyet magyarországi és külhoni magyar fiatalok bevonásával készítettek. Négyévente nyolcezer, 15–29 év közötti fiatal mondja el véleményét családról, házasságról, gyermekvállalásról, továbbtanulásról, karrierről, barátokról és további olyan kérdésekről, amelyek aktívan foglalkoztatják őket.

 

Jóval kedvezőbbnek ítélik meg saját helyzetüket és a társadalmi közérzetüket a magyar fiatalok, akik elsősorban a munkavállalási terveikkel, az anyagi helyzetükkel, illetve a személyes kapcsolataikkal elégedettebbek a korábbi felmérésekhez képest. A fiatalok kétharmada kizárólag Magyarországon képzeli el a jövőjét, egyharmaduk ugyan rövidebb-hosszabb ideig külföldön dolgozna vagy tanulna, de esetükben is a döntő többség (83 százalék) visszatérne Magyarországra a külföldi tapasztalatszerzés után, és itthon kamatoztatná tudását – derül ki a Magyar Ifjúság Kutatás 2016 címmel megjelent tanulmánykötetből.

Az Emmi a témával kapcsolatban kiadott közleményében emlékeztet arra, hogy január 1-je óta hazánkban a legalacsonyabb az Európai Unión belül az internetezést terhelő általános forgalmi adó, miután a kormány kezdeményezésére a parlament 18-ról 5 százalékra csökkentette azt.

Számos intézkedés segíti az itthon maradást, a családalapítást
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

2018-tól a diplomás gyed már a gyermek kétéves koráig jár az érintett szülőnek, valamint gyermekvállalás esetén a kormány felfüggeszti, mérsékli, vagy teljes egészében elengedi az édesanyák diákhitel-tartozását. A kormány a Diákhitel1 esetében a felvehető összeget havi 70 000 forintra emelte, kamatmentessé tette a Diákhitel2-t, és a külföldi tanulmányokat folytatók számára az igényelhető maximális összeg is növekedett, elérve a havi 140 000 forintot.

A Munkahelyvédelmi akció, az Ifjúsági garancia program, a vidéki fiatalok letelepedését támogató Esély otthon vagy a pályakezdést segítő Önkéntesség személyre szabva program is mind-mind a fiatalok életkezdését szolgálja. Az elmúlt években a kormány intézkedéseinek köszönhetően a 25 éven aluliak foglalkoztatási rátája jelentősen javult Magyarországon, továbbá a legfrissebb adatok szerint már 9,5 százalékra csökkent a korosztály munkanélküliségi rátája.

Ez az adat nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő, hiszen bőveneurópai uniós átlag alatti (15,2 százalék) arányról beszélhetünk.

 

(forrás:magyaridok.hu)

Emmi: Politikai haszonszerzésre használja az ellenzék a devizakárosultakat

A hazaáruló baloldal nem emlékezik meg az államalapításról