in , ,

Magyarország szerint Brüsszel veszélyezteti a jogállamiságot – És nem fordítva!!

Trócsányi László magyar igazságügyi miniszter a Die Presse című osztrák napilapban megjelent interjújában aggályát fejezte ki, mert szerinte az Európai Bizottság veszélyezteti a jogállamiságot

Magyarország szerint Brüsszel veszélyezteti a jogállamiságot

Trócsányi László magyar igazságügyi miniszter a Die Presse című osztrák napilap 2018. január 9-i számában megjelent interjújában aggályát fejezte ki, mert szerinte az Európai Bizottság veszélyezteti a jogállamiságot.

“Ha egy nagy jelentőségű jogi eljárásban a jogállamiság fogalma kerül a középpontba, azonban tudományosan megalapozott jogászi érvelés helyett politikai érveléssel próbálják a jogállamiság tartalmi követelményeit meghatározni, paradox módon nem erősítik a jogállamiság eszméjét, hanem kiüresítik” – szögezte le Trócsányi László, a lengyelekkel szembeni uniós eljárásra utalva.

Az Európai Bizottság (EB) december végén az uniós alapszerződés 7-es cikke alapján eljárást indított Lengyelországgal szemben a vitatott igazságügyi reform miatt. Brüsszel arra hivatkozott, hogy Varsó súlyosan megsértette a jogállamiság alapelvét. A bizottság akkor elmondta: két éven belül 13 olyan törvényt fogadtak el a lengyel hatóságok, amelyek veszélyeztetik a bíróságok függetlenségét és a hatalmi ágak szétválasztásának elvét.

Ez volt az első alkalom, hogy valamely tagállammal szemben aktiválják az “atomfegyverként” is emlegetett, eddig példa nélküli eljárást. A 7-es cikk olyan, többlépcsős eljárást tesz lehetővé, amely – az uniós alapértékek súlyos és módszeres megsértése esetén – végső soron akár az érintett ország szavazati jogának a felfüggesztésével is járhat.

A lisszaboni szerződés alapértékként definiálja a jogállamiságot, “de tartalmilag nem határozza meg azt” – mutatott rá a magyar tárcavezető. A lengyel esetben a vitatott kérdés, azaz “az alkotmánybíróság és a hagyományos bíróságok szervezete nem uniós, hanem tagállami hatáskör” – hívta fel a figyelmet. “Ha a bizottság, majd az Európai Unió Tanácsa ilyen irányú jogalkotásba kezdene, és mintegy bírói fórumként a nemzetállami hatáskörbe tartozó szabályozásokról döntene, az az érintett államok szuverenitása szemszögéből nézve rendkívül nyugtalanító volna” – fűzte hozzá.

“Nem különösebben segíti az európai összetartást az sem, hogy tagállamokat ültetnek a vádlottak padjára” – hangsúlyozta az igazságügyi miniszter.

Trócsányi László úgy vélekedett, hogy a Magyarországgal, Lengyelországgal és Csehországgal szembeni kötelezettségszegési eljárás ugyancsak sérti a jogállamiság elvét.

Az Európai Bizottság tavaly nyáron indította meg az eljárást a szóban forgó országokkal szemben, mert megtagadták a kötelező uniós menekültkvótákról szóló döntés végrehajtását.

“Köztudomású, hogy alig akad ország, amely életbe léptette volna a határozatot” – magyarázta a politikus.

Trócsányi László nem érti, hogy ennek fényében a bizottság miért csak ezt a három államot kéri számon, egy a testület által “önkényesen megszabott pontrendszer” alapján.

“Ha valami nem felel meg a jogállamiság elvének, akkor az a bizottság önkényességen nyugvó kiválasztási rendszere” – mutatott rá.

A miniszter szerint Brüsszel lépései a demokrácia alapkérdéseit feszegetik.

“Mekkora mozgástere van a nép által megválasztott intézményeknek?” – tette fel a kérdést.

“Milyen keretek között mozoghat egy nemzetállam az Európai Unióban?” – fűzte hozzá.

Az igazságügyi miniszter úgy véli: az európai állampolgárok többsége azon a nézőponton van, hogy a “nemzeti parlamentek és kormányok kezeit annyira kötik a külső körülmények”, ami már akadályozza őket a szabad cselekvésben.

(MTI)
(kormany.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

No komment – 1900 milliárd forint gyermekek utáni kedvezmény nyolc év alatt – Az ellenzéki sajtó megint sehol! Hahó, Kolosi!

A 8 elemis német bunkó lendületben – Schulz továbbra is az Európai Egyesült Államok ötletét erőlteti