in ,

Maffiabaloldal – Czeglédy-ügy: Dobrev Klárát tanúként idézik

Czeglédy-ügy: Dobrev Klárát tanúként idézik

Napokon belül kézhez kapja idézését az Altus Portfólió Kft.-t vezető Dobrev Klára. Úgy tudjuk, Gyurcsány Ferenc feleségét a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóságának munkatársai a jövő héten tanúként akarják meghallgatni, mivel az Altus több alkalommal is kölcsönt nyújtott a hárommilliárdos költségvetési csalással gyanúsított Czeglédy Csaba érdekeltségébe tartozó Human Operator Zrt.-nek. Az eljárást a Csongrád Megyei Főügyészség felügyeli, amely feltétlenül szükségesnek tartja az eljárás során felmerült minden körülmény tisztázását, így az Altustól és más forrásokból Czeglédynek juttatott kölcsönök vizsgálatát is.

Egy lapunk birtokába került szerződés szerint az Altus Portfólió Kft. tavaly februárban csaknem nyolcvanmillió forint összegben rövid lejáratú likviditási kölcsönt adott a baloldali politikus cégének. Az efféle hitelek a fizetési nehézségek áthidalására szolgálnak. Az Origó további kölcsönügyletekről is tudomást szerzett, mindez pedig felveti a Gyurcsány-érdekeltség részéről a tiltott pénzügyi szolgáltatási tevékenység folytatásának gyanúját.

Fotó: Katona Vanda

A volt kormányfő szerint az Altus baráti kölcsönt nyújtott

Ismert, Czeglédy Csaba az Éljen Szombathely!–MSZP–DK–Együtt színeiben szerzett önkormányzati képviselői mandátumot Szombathelyen. Ügyvédként Gyurcsány Ferenc és Botka László ügyei­ben is eljárt. A Fidesz azt gyanítja, hogy az MSZP és a Demokratikus Koalíció (DK) pártkasszájába kerülhettek azok az összegek, amelyeket az Altus átutalt a Human Operator Zrt.-nek.

Az ügyet tovább bonyolítja, hogy Czeglédy Csabáról kiderült: Ausztriában a nevén van egy bankszámla és egy széf, az utóbbi felnyitása után csaknem egy kilogrammnyi aranyrudat foglaltak le jogsegély keretében az osztrák rendőrök.

Lapunk úgy tudja, hogy Czeglédy nevére az osztrák Oberbank AG kismartoni (eisenstadti) fiókjában nyitottak széfet. Ez azért is érdekes, mert az Altus és a Human Operator közötti kölcsönszerződésben az utóbbi cég számláját az Oberbank magyarországi fiókjában vezették.

A politikus ellen több eljárás is indult. Az egyikben azzal gyanúsítják, hogy a vezetésével létrejött bűnszervezet olyan céghálózatot alakított ki, amely diákmunka-közvetítéssel foglalkozott. Céljuk az volt, hogy a bűnszervezet élén álló, a Human Operator Zrt.-hez köthető emberek, a közvetítőcégek és a strómanok által vezetett iskolaszövetkezetek segítségével elkerüljék a diákmunka-közvetítés után járó közterhek megfizetését. Az ügynek eddig tizenhét gyanúsítottja van, akik közül két tucat terheltet helyeztek előzetes letartóztatásba.

Czeglédy már rács mögött volt, amikor nagy összegű tartozások fedezetének elvonása gyanújával a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) is nyomozni kezdett. Az eddig napvilágot látott információk szerint Czeglédy cége, a Human Operator Zrt. jó fél évig működött úgy – többmilliárdos bevételt termelve, háromszáz alkalmazottal –, hogy a folyószámláin papíron egy fillér sem volt. Mindezt azért, hogy a tartozásokat ne tudják végrehajtással behajtani.

Az Országgyűlés tegnapi ülésén, az azonnali kérdések órájában Budai Gyula (Fidesz) arról beszélt, hogy a Gyurcsány család és a Czeglédy Csabához köthető Human Operator Zrt. közötti kölcsönszerződések a 4-es metróhoz hasonlóan korrupciós ügyek, és elsősorban az MSZP-s és a DK-s pártpénztárak érdekét szolgálta. Budai szerint az ügy kapcsán Gyurcsány Ferenc kétszeresen hazudott: állításával ellentétben nem csak egyszer adott kölcsönt, ráadásul a DK-elnök cége ennek egy részét vissza is kapta. Válaszában Völner Pál elmondta: az uniós pénzekből is gazdálkodó Altus Gyurcsány Ferenc állítása szerint baráti kölcsönt adott Czeglédy Csaba cégének, de a szerződések ennek ellentmondanak.

Az államtitkár a kormánypártok határozati javaslatának elfogadásával az Országgyűlés kárpótolhatná a ki nem fizetett diákmunkásokat. – Ez nem azt jelenti, hogy a károkozó mentesül az anyagi felelősség alól, és azt is vizsgálják, hogy történt-e az MSZP és a DK irányába tiltott pártfinanszírozás – szögezte le.

 

(magyaridok.hu)

Nem! Még mindig nem stadion! – Új képzések és ösztöndíj informatikushallgatóknak

Jajj már megint?????? – Durván beszólt Orbánnak a híres magyar zenész – videó