in , ,

Macron teljesen becsicskult – Újabb negatív csúcs: már csak 25 százalékos Macron támogatottsága

Mindeközben letartóztatták a sárgamellényes tüntetések egyik vezetőjét

A francia Odoxa közvélemény-kutató intézet legfrissebb felmérése szerint a franciák mindösszesen 25 százaléka ért egyet Emmanuel Macron politikájával, 75 százaléka pedig elutasítja azt. A 2017 májusa óta hivatalban lévő elnök népszerűsége ezzel újabb mélypontot ért el, az Odoxa decemberi közvélemény-kutatásából még azt lehetett kiolvasni, hogy az emberek 27 százaléka támogatja a balliberális államfőt, ez a szám csökkent most újabb két százalékponttal.

Gyűlnek a ráncok a francia államfő arcán

Fotó: AFP

Macron elutasítottsága tavaly tavasz óta csaknem folyamatosan növekszik, különösen nagy a kontraszt, ha a jelenlegi 75 százalékos elutasítottságot összehasonlítjuk a 2018. áprilisi adatokkal: akkor még „csak” az emberek 59 százaléka volt elégedetlen a francia államfő politikájával.

Az Odoxa felmérése szerint ráadásul nemcsak a sárgamellényes tüntetésekben kulcsszerepet vállaló munkásosztály, hanem a felső középosztály körében is rendkívül népszerűtlen a 41 éves politikus.

Letartóztatták a tüntetések egyik vezetőjét

Szerda este őrizetbe vették a sárgamellényes demonstrációk egyik fő alakját. A 33 éves kamionsofőr, Eric Drouet a vád szerint be nem jelentett tüntetést szervezett, ez pedig súlyos véteknek számít a megszigorított francia törvények értelmében, melyeket pontosan azért változtattak meg, hogy valamilyen módon visszaszorítsák a demonstrációkat.

Drouet letartóztatásáról videó is készült, melyen látszik, hogy a hívei finoman szólva sem örültek, amikor a rendőrök elvezették a mozgalmárt.

A sárgamellényes tüntetések még tavaly novemberben kezdődtek az üzemanyag adójának tervezett megemelése miatt, a tiltakozók védjegyévé a gépjárművekben található sárga színű láthatósági mellény vált. Macron az egyre nagyobb demonstrációk hatására hiába vonta vissza a vitatott tervezetet, kormányzásában a franciák nemcsak az üzemanyagadó miatt találtak kivetnivalót, így a tüntetések folytatódtak.
(Horváth Tamás, 888.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Most jött – Andy Vajna Tv2-je lealázta a libsi RTL Klubot az új évben! – Nézettségi verseny

Hoppá! – Salvini lemondatná a migránspárti polgármestereket: “ezek gyűlölik az olaszokat!”